NATO Secretary General, Jens Stoltenberg answers journalists' questions as he arrives at the Security Conference in Munich, Germany, Friday, Feb. 16, 2018. (Andreas Gebert/dpa via AP)

Kampen mot atomvåpen formet hans generasjons sikkerhetspolitiske tenkning. Nå er NATO-sjef Jens Stoltenberg overrasket over hvor lite spørsmålet debatteres.

annonse

– Dette er et viktig tema. Derfor er det viktig at vi snakker om det, selv om det er vanskelig. Det er egentlig litt overraskende hvor lite diskusjon det er om kjernefysiske spørsmål, tatt i betraktning hvor viktig det er, sier Stoltenberg til norsk presse på sikkerhetskonferansen i München.

Han brukte store deler av sitt innlegg på konferansen til å snakke om atomvåpen.

Stoltenberg er ikke i tvil om at utviklingen går i feil retning. Nye stater har fått atomvåpen, deriblant Nord-Korea. Russland har modernisert sitt atomvåpenarsenal. Og USA beskylder Russland for brudd på den såkalte INF-avtalen, som forbyr utplassering av landbaserte atomraketter av mellomdistansetypen i Europa.

– Det er i sum veldig alvorlig. Da er det viktig at vi i hvert fall snakker om det, for problemet forsvinner ikke av at vi ikke snakker om det, sier Stoltenberg.

I innlegget på sikkerhetskonferansen påpekte han at kampen mot atomvåpen bidro til å forme en hel generasjons sikkerhetspolitiske tenkning på 70- og 80-tallet.

Nå sier han at han føler et ansvar som generalsekretær i NATO for å fortelle om de truslene han ser, og for å mobilisere til støtte for de avtalene som fins for å holde utviklingen under kontroll.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.