NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tror en løsning i Ukraina vil være nøkkelen til å få forholdet til Russland inn på et bedre spor.
– En løsning på denne konflikten vil være et gjennombrudd som vil få positive ringvirkninger langt utover Ukraina, sier Stoltenberg.
Konflikten i Ukraina var hovedtema da han møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov lørdag formiddag. De to møttes på sidelinjen av den store sikkerhetskonferansen i München.
På møtet snakket de blant annet om forslaget som nå diskuteres om å utplassere en FN-styrke i landet.
– Så langt har jeg ikke sett særlig bevegelse. Men jeg mener det er viktig at vi alle ser nærmere på dette forslaget, sier Stoltenberg.
Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel holdt fram en gulrot for russerne da han holdt sitt innlegg på sikkerhetskonferansen.
Ifølge ham kan nemlig enighet om en fredsbevarende styrke og etablering av en våpenhvile øst i Ukraina legge til rette for gradvis lettelse av sanksjonene som EU og andre vestlige land har innført mot Russland.
En slik enighet vil være ekstremt krevende å få på plass, vedgikk tyskeren.
– Men jeg mener det er forsøket verdt.
Forslaget kom på bordet i fjor høst. Problemet er at Russland og Ukraina har helt ulike oppfatninger av hvilken rolle FN-styrken bør ha.
Russerne ser for seg en begrenset styrke som i hovedsak skal fungere som en slags livvakttjeneste for observatørene som Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har sendt til området.
Ukraina ønsker på sin side en større FN-styrke som kan ta ansvar for hele grenseområdet mot Russland.
Stoltenberg mener krisen i Ukraina er hovedårsaken til den forverringen som har funnet sted i forholdet mellom NATO og Russland.
Problemene startet da Russland annekterte Krim-halvøya i 2014 og begynte å nøre opp under et væpnet opprør øst i landet.
NATO har svart med en betydelig oppbygging av sitt militære nærvær i øst.
– Det har utløst den mest omfattende forverringen av forholdet mellom Russland og NATO siden den kalde krigen. Så lykkes man med Ukraina, kan det være begynnelsen på en selvforsterkende utvikling i riktig retning, sier Stoltenberg.
Lavrov går på sin side hardt ut mot måten vestlige land har opptrådt på. Han beskylder EU for å ha støttet oppunder et statskupp i Ukraina og hevder konsekvensen er at Ukraina nå står igjen med styresmakter som er ute av stand til å styre landet, og som saboterer de internasjonale samtalene om konflikten.
Han advarer samtidig mot «Russland-fobi» i Vesten, der Russland ensidig framstilles som fiende.
– I mange land er det nå slik at det politisk korrekte er enten å snakke negativt om Russland eller ikke å si noe som helst, sa Lavrov i sitt innlegg på sikkerhetskonferansen.
Ifølge OSSEs observatørstyrke er situasjonen fortsatt svært spent øst i Ukraina. Minst fire personer er drept i trefninger siden nyttår.
(©NTB)