Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
annonse
annonse

– En psykopat er et menneske som er fratatt alle menneskelige egenskaper, som kjærlighet, empati, samvittighet og refleksjonsevne. En psykopat kan analysere og resonnere, men ikke filosofere eller selvreflektere. De har ingen selvinnsikt. Og når man er fratatt alle menneskelige egenskaper, er man i praksis ikke lenger menneske. Dette stemmer med psykopaten. De er som en annen rase i menneskedrakt, en fiendtlig rase som er her for å jakte på normale mennesker og helst empatiske mennesker, forklarer forfatter, blogger og rådgiver Daniel Sundkvist.

Daniel Sundkvist startet i juli 2015 og har blogget regelmessig uten opphold siden den gang. Han begynte egentlig mest som egenterapi, for å få alt han bar på og hadde lært nedtegnet. Men han forstod også at det var viktig kunnskap som kanskje andre kunne ha nytte av. Daniel ante ikke den gang at bloggen «Psykopati og kjærlighet» etterhvert ville få over fem tusen følgere.

Det har blitt rundt 150 innlegg pluss en bok om emnet. Men det tar tid å skrive, og han ble nysgjerrig på «videoblogging» og har lagt ut noen på Youtube.

annonse

– Denne måten å formidle budskap på har jo tatt av for mange år siden allerede, men som vanlig så er jeg litt treig med å ta til meg uvant teknologi. Jeg var også skeptisk til å se og høre meg selv, skrift var tryggere, for da kunne jeg konsentrere meg om budskapet uten å bli konfrontert med min fysiske fremtoning. Men jeg ønsket å nå et enda større publikum; de som foretrekker å høre en video fremfor å lese. Og nå som jeg har laget noen videoer så må jeg si at jeg er takknemlig for å kunne snakke istedenfor å skrive så mye hele tiden. Det er heller ikke så ubehagelig å se og høre meg selv lenger, det venner man seg til, sier Daniel Sundkvist.

Psykopaten kalles en «intrarasiell predator», et rovdyr som jakter på sin egen rase. Den demoniske og ondskapsfulle siden av psykopaten kommer sjelden fram når fagfolk beskriver dem. Hvis en fagperson eller behandler aldri selv har hatt personlig intimerfaring med en psykopat, vil de ikke være i stand til å fatte nettopp denne biten. Da blir framstillingen klinisk og «fjern», og eventuelle objekter som sitter fast i klørne på en psykopat vil ikke kjenne seg igjen. Det gjør også at nye ofre ikke vil klare å identifisere en psykopat når de møter en, fordi den kliniske beskrivelsen ikke strekker til som rettesnor.

Man kan få inntrykk av at psykopati er en kriminell forstyrrelse. Det er kun fordi de psykopatene man har fått mulighet til å studere på nært hold sitter i fengsel. Det stemmer ikke. Psykopati er en emosjonell forstyrrelse.

annonse

– Det er ikke blod og drap eller bankran som tenner psykopaten, det er emosjoner/følelser. De næres av dem. De er derfor avhengig av å trekke ofre tett til seg for å kunne ta til seg næring. Psykopaten næres av alt av menneskelige egenskaper som han/hun ikke besitter selv. Det som gjør dem onde, er at de først og fremst næres av offerets fortvilelse, sorg, tårer og forvirring, forteller Daniel med hevede øyebryn.

De har lært seg diverse manipuleringsteknikker nettopp for å fremkalle disse negative emosjonene hos offeret. Således vil de etter kort tid sabotere en partners liv, eller venn, kollega eller slektning for å fremkalle de negative følelsene, deretter observere dem og suge dem til seg. Det bygger dem opp.

Psykopati er ikke en egen diagnose i dag. Men det har vært det og blir det kanskje igjen. Det vet vi ikke, og det er ikke noe vi kan forholde oss til. Navnet forandrer seg, men selve forstyrrelsen forandrer seg jo ikke. Og det er hva som er viktigst, ikke hva den kalles akkurat i dag. Hvis vi henger oss mer opp i å bruke tidsriktige termer i stedet for å lære å gjenkjenne dem så vil ikke liv kunne reddes.

– Derfor vil jeg fortsatt kalle det en psykopat, for det er et begrep de fleste har et forhold til. Det er imidlertid meget viktig at begrepet ikke misbrukes eller feilbrukes. En person er ikke en psykopat kun fordi han/hun oppfører seg dårlig eller fordi du ikke liker ham. Folk må lære seg hva en antisosial forstyrrelse (psykopat, narsissist, sosiopat) er, og ikke bare kaste det tankeløst rundt seg. Akkurat det siste der er viktig å få med, forklarer Daniel.

Vær veldig observant på intensitet i starten av relasjonen. Psykopaten har hastverk og vil ikke la en relasjon utvikle seg i normalt tempo. De er avhengig av å hekte offeret raskt. De gjør det blant annet med såkalt «love bombing»; en meget intens oppmerksomhet som bygger offeret opp og får offeret til å føle seg sett og spesiell, men kun sammen med psykopaten. Offeret vil derfor ønske å bare være sammen med psykopaten og vil miste interesse for sitt gamle liv.

Det nye offeret må være oppmerksom på er at dette faktisk er for godt til å være sant og stille seg skeptisk til slik intens oppmerksomhet. Selv om det er smigrende, er det ikke naturlig at noen er så enormt interessert så tidlig. Vær også oppmerksom på det som heter «fremtidsbløff». Psykopaten lover tidlig store ting – som ekteskap, flotte reiser og gaver, samboerskap eller andre store livsomveltende milepæler som de sjelden oppfyller. Men det får offeret til å bli værende i relasjonen og strekke seg etter disse tingene som vil skje «en eller annen gang i fremtiden» hvis bare offeret blir værende og oppfører seg slik psykopaten ønsker.

Daniel slå brått øynene opp, stirrer intenst og sier:

– Legg merke til psykopatens blikk. Det er et intenst blikk som ikke hviler. Det kan være meget karismatisk, hypnotisk og tiltrekkende. Men dessverre er det ikke et normalt blikk og er et vindu til forstyrrelsen bak blikket.

annonse

– Til sist vil jeg nevne humørsvingninger. Disse kan vise seg tidlig og er et glimt av ondskapen i psykopaten som han/hun forsøker å kontaine ved å bære en maske, men som av og til slipper ut. Det er høyt trykk i psykopaten, som i en dampkoker, og av og til blir trykket så høyt at lokket på kjelen løftes og litt damp slipper ut, sier Daniel med trommende fingre i bordplaten.

En må ha klare personlige grenser i møte med nye mennesker. Ikke gå med på alle aktiviteter som den nye personen foreslår å gjøre sammen. Hold igjen og si: «nei det har jeg ikke lyst til» eller «kan vi ikke heller gjøre det eller det?» Forandre litt på tidspunkter: «jeg kan ikke i dag, men jeg kan på torsdag.»

Normale mennesker vil respektere grenser, men en psykopat har som sagt hastverk og vil presse på med sin agenda. En må ikke la seg vippe av pinnen for lett, selv om en psykopat pøser på med sjarme og plasserer en på en pidestall. Ikke vær for empatisk, en skal ikke kaste seg over en person for å trøste hvis han/hun meget tidlig forteller tårevåte historier om misbruk eller skuffelser, hold litt distanse. En psykopat vil som regel hurtig miste interessen hvis man har mye integritet, og forlate vedkommende for å finne et enklere offer.

– Hvis man ikke kommer seg vekk i tide og er i klørne på en psykopat, må man bryte relasjonen med et strengt regime som kalles «Null Kontakt». Dette kan man lære mer om i bloggen eller i min bok, sier Daniel og sender et alvorlig nikk.

Det varierer hvor mange som oppgis å være psykopat. Daniel forholder seg til en prosent fullblods psykopater, i tillegg til tre prosent maligne narsissister (en forstyrrelse som ligner veldig på psykopaten). Det betyr tilsammen fire prosent alvorlig forstyrrede og ganske farlige mennesker, hvorav de fleste går blant oss og fungerer udetektert i samfunnet. En av tjuefem – det betyr at de fleste har en i sin slekt, nettverk og kollega på middels store arbeidsplasser.

Psykopater er ambisiøse, og fordi de ikke skåner noen og er meget konkurransefokuserte så vil de ofte nå langt. De er opptatt av makt, prestisje, fasade og høye inntekter. Det sies at 60 % av sjefer har psykopatiske trekk. Det betyr ikke at 60 % er fullbårne psykopater, men at de har enkelte trekk som har hjulpet dem på veien til toppen. Man kan være en god sjef med enkelte trekk, så lenge en grad av menneskelige egenskaper er på plass.

– Men ikke bare kikk mot toppen for å spotte en psykopat – se også ned, for de finnes i alle lag. Husk at ikke alle psykopater er like intelligente eller vellykkede, avsluttet Daniel med et stivt smil.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon