Illustrasjonsbilde. Barn ved koranskole i Mogadishu, Somalia. Foto: REUTERS/Ismail Taxta
annonse

Norske elever sier de har blitt utsatt for tortur ved en skole i Somalias hovedstad Mogadishu. Minst åtte nordmenn skal ha gått der det siste året.

– Skolen har et eget torturkammer. Det var der vi ble lenket, og pisket, sier den norsksomaliske gutten «Hassan», til NRK , som har møtt ham på et hotellrom et sted i Afrika.

Han er en av minst åtte elever som har gått på skolen «Gargaar», får NRK opplyst. Skolen ligger i en bydel delvis kontrollert av ekstremistgruppa al-Shabaab i Mogadishu. Minst to av elevene skal være mindreårige, og minst tre norske elever går der nå, etter det NRK kjenner til.

annonse

De har snakket med fire elever som gikk på skolen, der det var rundt 100 elever fra Europa, USA og Canada. Flere av dem beskriver torturrommet de ironisk har kalt «City Plaza» etter Mogadishus fineste hotell.

– Når du er i «City Plaza» er du ingenting. Du er ikke et menneske. Hvis du skal tisse og bæsje, må du gjøre det rett på gulvet. Det er det verste jeg har opplevd i mitt liv, å bli slått og føle meg som ingenting, sier «Guleed», en annen norsk elev som nå er trygt hjemme i Norge.

NRK har ikke lyktes i å komme i kontakt med skolens rektor, men en annen ansatt avviser via telefon at elevene utsettes for vold.

annonse

Utenriksdepartementet bekrefter at minst fem norske borgere har oppholdt seg på Gargaar, men de kjenner ikke til om noen av dem oppholder seg der nå.

Avsløringen om Gargaar kommer få måneder etter at NRK avdekket omfattende vold og mishandling på flere andre koranskoler i Somalia. Regjeringen kalte inn til hastemøte dagen etter avsløringene, og har foreslått flere tiltak. Minst tre av sakene ble anmeldt og etterforskes av politiet.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse