Oslo 20140620. VG-lista topp 20 konsert på Rådhusplassen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
  • 186
  •  
  •  

Dessverre er fortsatt mange av den oppfatning at «snille» politikere stort sett befinner seg på venstresiden i vårt politiske landskap. Men dersom man går nærmere etter i sømmene kan man ikke unngå å legge merke til at realisme, konsekvensanalyser og langsiktig tenkning så altfor ofte er fraværende. Det begynner gjerne så fantastisk flott med de beste intensjoner, for så etter hvert å ende opp med mer eller mindre virkelighetsfjern og meningsløs snillisme.

«Snillisme» har ofte vært brukt om misforstått snillhet. Jeg mener uttrykket «umoden snillhet» passer like bra, at skillet går mellom umoden snillhet og moden snillhet.

Typisk for all umoden snillhet eller snillisme er manglende helhetsforståelse, unnfallenhet og mangel på mot. Bevisst bruk av «snillhet» som reklameinnslag for seg selv eller det man driver med. «Godhetskonkurranser» der all realisme blir skjøvet til side for egen kortsiktig anseelse eller vinning. Jeg mener det burde være innlysende for alle og enhver at dette egentlig ikke har noe med snillhet å gjøre. Dette dreier seg om uærlighet og svik, basert på ansvarsløs naivitet.

Moden snillhet handler ikke om naiv ettergivelse. Men om klokskap, ærlighet og mot til å ta beslutninger som kommer flest mulig mennesker til gode, på både kort og lang sikt. Moden snillhet handler om evnen til å stille krav, om hjelp til selvhjelp. Kort fortalt om å kombinere rettferdighet og omtanke med det langsiktige og helhetlige!

Jeg har stor sans og forståelse for velmenende menneskers gode intensjoner. Det som ødelegger er alle utslag av snillisme som så alt for ofte innlemmes i snillhetsbegrepet. Dermed ender man på sikt opp i en selvdestruktiv og tragisk hengemyr av naivisme.

Dersom man legger en realistisk og «moden snillhetsmal» til grunn, så er politikere som Sylvi Listhaug i virkeligheten et meget godt eksempel på en snill og omtenksom politiker! Dessuten, bare det å klare å praktisere moden/ansvarlig snillhet i et miljø der snillismen florerer, er sannelig litt av en bragd!

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 186
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]