Oslo 20150416. FM-nettet slukkes i 2017. Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Digitale signaler skal gi bedre lydkvalitet og rom for flere radiostasjoner. Tivoli Audio - digital radio Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken
 • 353
 •  
 •  
 •  
 •  

Nå er DAB-radio i Norge en realitet. Med innføring av denne teknologien har radio-Norge mistet sitt markedsgrep og mye av sin betydning som informasjonskanal.

Radio har lenge vært et presset medium. Ny teknologi og nye mediekanaler har presset seg på, og total radiolytting (% lyttere av totalbefolkningen) hadde ved DAB-innføringen falt med ca 20% fra 1990, og enda mer hvis vi sammenligner med tiden før TV tok over som ledende medium – den gang radio var et helt kritisk og nesten enerådende sanntidsmedium i Norge. Etter TV kom internett, og radio fikk da faktisk et lite oppsving via nettradio. Riktignok med et etter hvert svært fragmentert og tilnærmet globalt kanaltilbud.

Hva har DAB og tilhørende slukking av FM-nettet gitt oss? Så vidt jeg kan se, er det dessverre ikke mye positivt:

 • At langt færre baserer seg på radio – i hvert fall på DAB, til daglig informasjon og underholdning.
 • Norsk livsviktig radioberedskap forsvant brått. Utbredelsen av DAB, og ikke minst dekningen, er for dårlig. «Viktig melding, lytt på radio» er dødt!
 • Konkurransen i det norske radiomarkedet er kraftig redusert. Flere aktører er parkert som en følge av DAB.
 • NRK selv har mistet en relativt stor del av sine lyttere, men ikke så mange som en del av deres konkurrenter.
 • Det norske samfunnet er påført en kostnad på rundt 30 milliarder, når utskifting av radioer, plunder og heft, og diverse andre kostnadsposter medregnes.
 • Nordmenn som reiser med bil i utlandet, vil ikke kunne lytte på radio, da de landene de reiser i, inkludert Sverige, har valgt bort DAB.
 • Med DAB vedtok man også en miljøbombe bestående av mange millioner radioapparater (Noen antyder hele 23 millioner) som må kastes. Det tilsvarer minst 10.000 tonn radio. Samtidig skal noen tusen tonn nye radioer produseres, sannsynligvis med kort levetid, i lys av teknologiske utviklingen.

Det er, som leserne sikkert skjønner, svært vanskelig å skjønne begrunnelsene for å innføre DAB. Teknologien er allerede på hell. Man fristes til å tro at motivasjonen har vært å styrke NRKs stilling i radiomarkedet på bekostning av konkurrentene og lytterne, samt å gjøre en kule på salg av DAB-radioer (ja – det er en link der også). Mange opplysninger peker i den retning. Det er i så fall svært betenkelig at NRK og annen «ekspertise» forleder våre politikere til å vedta DAB-innføringen, og med det påføre samfunnet en kostnad på rundt 30 milliarder kr, samt delvis tap av en viktig mediekanal, uten at denne kostnaden har vært tema, eller på noen måte viser seg i NRK’s regnskap.

Omstendighetene rundt DAB-innføringen er faktisk så suspekte, at Stortinget forsømmer seg kraftig hvis ikke det blir vedtatt og gjennomført en grundig gransking. Innføringen har skjedd på bakgrunn av feilaktige strategiske vurderinger, mangelfullt beslutningsgrunnlag, gale forutsetninger om effektene i markedet, norske borgere, dvs både markedet og NRKs eiere, er ikke blitt rådspurt, men er blitt påført endringen med tvang. Denne Sovjetpregede markedsforakten er helt uakseptabel. I dag viser undersøkelser at det kun er ca 20% av befolkningen som sier seg mer eller mindre fornøyd med DAB. Det har vært utvist en ekstrem inkompetanse og arroganse fra NRKs ledelse, både før, under og etter innføringen, og det kan synes som om NRK har vært mest opptatt av å sementere DAB-kuppet ved å slukke det norske FM-nettet og destruere senderutstyret fortest mulig.

Dette må få konsekvenser. Skjer ikke det, vil Stortinget fremstå som enda mer latterlig enn det allerede gjør. Vi vil vite de egentlige motivene for å innføre DAB i Norge. Uten filter, enten det skyldes inkompetanse, NRK-medarbeideres egennyttige innstilling, korrupsjon, politiske motiver eller andre ting. Rasjonelt eller korrekt har det i hvert fall ikke vært.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 353
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]