Illustrasjonsbilde fra koranskole i Mogadishu, Somalias hovedstad. Foto: REUTERS/Feisal Omar
annonse
annonse

Nok en gang blir det «avslørt» grusomme detaljer om barn som befinner seg på koranskoler i Somalia, sendt dit av foreldrene i Norge, med disiplinering som formål. Eller sagt med andre ord: For å banke Vesten ut av barn som har blitt for “vestlige”, eller som har havnet utenfor sitt miljø. Det handler for eksempel om gutter som begynner med alkohol, fest og rus, eller får seg norske kjærester. Jentene derimot, kan være for vestlige i væremåte eller for utfordrende kledd. Felles for begge er at de blir mer assimilerte enn  foreldrene setter pris på. Dette er barn som lett kunne fått veiledning i Norge, dersom foreldrene hadde hatt nok kunnskaper om pedagogisk tilnærming. Det forutsetter at foreldrene er under utdanning og behersker det norske språket. NRK har forsøkt å være milde mot somaliske foreldre ved å frata dem ansvaret for disse barbariske handlingene, og ved å legge hele fokuset på ukultur og det faktum at foreldre er redde for at barna blir for vestlige. Mellom linjene leser jeg at dette allerede er en stigmatisert gruppe, og vi derfor må trå forsiktig så de ikke stigmatiseres ytterligere.

Vi vet veldig godt at dette er en folkegruppe med klankultur, informasjon om dette burde for lengst være kjent. Somaliere har vært her i over 20 år nå, og selv om dette er en relativ ung folkegruppe i Norge, har de hatt nok tid til å forstå at vi ikke sender barn til tortur her.

Disiplinering gjennom tortur

annonse

Til NRK forteller en av ungdommene at de ble lenket fast og torturert med slag mot beina, noe som førte til at han måtte krabbe. En ekspert bekrefter at dette er kjent torturmetode, og hele hensikten er å påføre mest mulig smerte på den voldsutsatte. Avføring og urin blir igjen der de sitter og de må gjøre i buksa. Ikke nok med at de blir ydmyket på den måten; de må også spise maten sin rett ved siden av sin egen avføring. Imponerende at NRK opplyser om dette som om det var noe nytt, men dette kunne både disse ungdommene og jeg fortalt for om for flere måneder siden. Dette er også bare en bitte liten del av den torturen barna og ungdommene opplever på somaliske koranskoler. En jente fortalte meg at de ble sultet, enkelte ble ranet, skutt etter og slått til de besvimte. Å dope ned ungdommene var også en effektiv metode for å holde kontroll på de unge, og en av jentene jeg pratet med sa at hun mistenker at noen ble voldtatt. Jo mer penger foreldrene betalte, jo mer «disiplin».

En gutt døde som ifølge av medisinmangel, noe vi kunne lese om på Facebook-siden “Stopp Dhacancelis”, og mange blir feil- og underernærte og går ned i vekt som følge av å ha blitt utsatt for psykisk og fysisk vold. Vi vet også at vold en del av oppdragelsen i Somalia, og du trenger ikke reise langt for å se hvor voldelige koranlærere er. Selv i Skien ble vi slått, dyttet, truet og hånet dersom vi oppførte oss dumt på koranskolen. Det holdt ofte med at vi snakket om ting som kyssing, det motsatte kjønn, eller hadde en «norsk» måte å være på. Disse parallellsamfunnene ønsker å bygge seg store, mens de samler inn penger fra dumme vantro, og samtidig håner hele asylinstituttet.

Grov omsorgssvikt

annonse

Dette er ondskapsfulle handlinger utført av voksne mennesker mot uskyldige barn og ungdommer, og bør bli møtt med harde sanksjoner. Det bør likestilles med grov omsorgssvikt, bortføring og grov vold, og tiltale bør tas ut snarest. Det er den eneste måten å gi tydelige signaler til alle som ønsker denne formen for oppdragelse for sine barn, når alt av veiledning, opplysningsarbeid og varsler ikke fungerer. Barnevernet bør også vurdere umiddelbar ansvarsovertagelse. Det hjelper ikke lenger å innvilge mer penger, vise mer forståelse, vise mer toleranse. Det nytter ikke lenger å ta «hensyn» til andres kulturer. For samtidig som vi lider av hensynsløs berøringsangst, lider barn av alvorlige traumer.

Kudos til NRK for å belyse dette, men neste gang må foreldre som er ansvarlige for dette også bli ansvarliggjort. Dette er ikke noe nytt, det er et hån mot alle oss som kjenner disse sakene i detaljer. Det er også et hån mot barna som sitter igjen med fysiske arr på kroppen, og med dype kutt i sjelen. Nordmenns skattepenger går til å finansiere middelalderske væremåter.

I 2017 skrev jeg at jeg forventet at mennesker med beskyttelsesbehov ikke utsetter barna sine for noe så inhumant, samtidig som de sitter igjen i trygge Norge og casher inn barnetrygd. Allerede da ble jeg stemplet som rasist og verre enn så. Det ble sagt at jeg krisemaksimerte og overdrev, og at det synd på foreldrene. Men hvor lenge skal dette få fortsette før noen tar ansvar og faktisk redder disse barna? Kjenner jeg det norske systemet rett, så blir dette tatt opp gang på gang, «eksperter» blir invitert inn for å kommentere, og nye unnskyldninger vil komme på plass fordi det passer så mye bedre inn enn de harde, nådeløse ordene jeg bruker om slike foreldre.

Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv eller hva?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon