Hungary's Prime minister Victor Orban. June 18, 2016. / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

I en ellers meget bra artikkel på om Ungarn og kampen mellom statsminister Viktor Orban og multimilliardæren George Soros på Resett 19. februar, er det noen av de historiske beskrivelsene som ikke er helt riktige.

Fidesz gjorde ikke sitt veivalg i mer nasjonalistisk retning foran valget i 2010 på grunn av Jobbik. Allerede i første halvdel av 1990- tallet ble Fidesz mer nasjonalt og konservativt orientert, hvilket blant annet første til at en mer liberal fløy gikk over til et annet parti. Siden 1994, seks år etter at partiet ble grunnlagt, har partiet vært tydelig nasjonalkonservativt. Det er heller ikke riktig at George Soros har støttet Fidesz.

Peter Batta sine uttalelser om at det ungarske folket er splittet i to når det gjelder innvandring lyder også veldig merkelig. På meningsmålinger er det som regel færre enn 5% som støtter en innvandringspolitikk i retning av den Soros og EU står for. I den siste folkeavstemningen stemte da også 98% mot innvandring, selv om diverse innvandringsliberalere oppfordret til boikott av denne folkeavstemningen.

Det stemmer heller ikke at Fidesz vant valget i 2010 ved å fange opp velgere fra ytre høyre. Tvert i mot tok de sentrumsvelgere fra sosialdemokratene, noe som resulterte i at sosialdemokratene kollapset. Det var først ved valget i 2014 at Fidesz rettet oppmerksomheten mot velgere som tidligere hadde stemt på Jobbik, etter som Jobbik på dette tidspunktet hadde blitt det største opposisjonspartiet.

Foran parlamentsvalget i Ungarn den 8. april i år er rollene byttet om. Etterhvert som Fidesz har lykkes å fange opp konservative og nasjonalistiske velgere har Jobbik den seneste tiden byttet posisjon til et mer pragmatisk sentrumsparti. Flere og flere profiler på venstresiden har også i det siste gått inn for en «storkoalisjon» mellom liberalere, sosialister, grønne og Jobbik.