OSLO 20080514: Justisdepartementet og politidirektoratet har for andre gang innført et nasjonalt våpenamnestie som trådte i kraft 1. mai og skal vare i fem måneder. Mange av våpnene, slik som disse maskingeværene, ender her i Kripos sin kriminaltekniske avdeling på Bryn i Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
annonse
annonse

Krigen i Jugoslavia var den verste konflikten i Europa siden andre verdenskrig. Totalt tok Sverige imot 147.000 flyktninger fra Balkan. Nærmest med åpne armer. Og den nye befolkningstilveksten ble også den gangen som nå karakterisert som en ressurs for det svenske samfunnet. Nå kommer de katastrofale konsekvensene av denne godhetspolitikken til syne daglig, i form av gjengkriminelle innvandrere som skyter for å drepe og terrorisere.

“Sverige er det største markedet i Europa for illegale våpen fra Balkan”, er en overskrift i Aftonbladet 22. januar 2018. I en reportasje fra Banja Luka, den nest største byen i Bosnia-Hercegovina, har avisen et intervju med statsadvokat Goran Glamocanin som har utredet en rekke saker der hundrevis av våpen skulle smugles til Sverige. Våpen som kommer fra militære depoter etter den blodige krigen på 1990-tallet.

Statsadvokaten: ­– Det finnes en svært godt innarbeidet organisasjon som tar i mot og selger våpen hos dere. Han viser frem sekker med med automatgeværer, pistoler, miner, hundrevis av håndgranater og ammunisjon. Alt dette var på vei til Sverige.

annonse

Han forteller videre: – Etter de informasjoner vi sitter med er det svenske markedet det mest attraktive i Europa. Det er på grunn av den store etterspørselen. Dessuten finnes velorganiserte mottagere med etablerte kanaler.

Den mistenkte smugleren i dette tilfellet kommer fra en by utenfor Banja Luka. Han reiser stadig til Sverige for å jobbe og bor hos slektninger i Göteborg. Våpnene er kjøpt inn for så lite som en tyvendedel av prisen som oppnås i det svenske markedet. Våpnene smugles inn i EU gjennom Kroatia og Slovenia. Transporten skjer med biler og lastebiler med spesialbygde hulrom. Öresundsbroen er den vanligste veien inn i Sverige. Fra Malmö spres våpen videre til kriminelle gjenger over hele landet.

Avisen intervjuer også Luka, 25, bosatt i Malmø, som har smuglet hundrevis av skytevåpen til Sverige. Luka og hans venner kjenner godt til myndighetens svakheter. Han har aldri blitt arrestert. Og han vet også hvordan man unngår at politiet beslaglegger våpen. – Vi oppbevarer våpen på ulike steder, som politiet ikke finner, sier han.

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, som arbeider med grov kriminalitet, sier: – En av grunnene til skytingene er at vi har fått en ny generasjon av unge kriminelle menn som er ekstremt lettkrenkte og som anvender ekstrem vold (Aftonbladet 24. januar 2018).

annonse

Sveriges statsminister Löfven (S) utelukker ikke å sette inn militæret. Alvoret blir understreket av Moderaternas leder Ulf Kristersson, som i en  i en debatt i Riksdagen betegner situasjonen slik (SR 22. januar 2018): – Så nær en krigsliknende situasjon man kan komme.

Gjengkrigen blir møtt med tomme ord, tragedien ruller videre. Det aktuelle spørsmålet som opptar flere og flere er hvordan Norge skal sikre grensen mot Sverige

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon