Hvorfor får TV2-veteran Fredrik Græsvik lov til å spre sin politiske agenda gjennom sosiale medier av sin arbeidsgiver?
Det samme spørsmålet sendes til NRK. Hvorfor får statskanalens journalister, finansiert av det norske folk, lov til å føre tusenvis av nordmenn bak lyset på Facebook og Twitter?
Når mangeårige journalister og kjente TV-fjes som Fredrik Græsvik sier rett ut at han ikke er objektiv, hva sier det om troverdigheten til kanalen som skal være en av de største i Norge på nyhetsformidling?
– Jeg er ikke objektiv når jeg reiser ut. Jeg er subjektiv fordi jeg velger hva jeg skal vinkle på, og hvem jeg lager saker om, fortalte TV2-korrespondenten i et intervju med Adresseavisen i 2015.
Sprer løgn
Sjekker vi journalistens Twitter-profil går det ikke en dag uten at det rettes politiske skyts mot den amerikanske presidenten Donald Trump. For alt Trump kommer med er feil. Og løgn. Ifølge TV2-profilen.
– Dette er så drøyt! Presidenten må virkelig ha falt for Erna Solberg. Dagen etter hennes besøk klarer han å lire av seg at han heller vil ha migranter fra Norge, enn drittland som Haiti, El Salvador og Afrika. Han har en historie med rasistiske beskyldniger helt tilbake til tidlig 70-tallet da han forsøkte å kvitte seg med svarte leieboere, kommenterer Græsvik til sine følgere på Facebook.
Ikke bare er dette ren løgn fra Fredrik Græsvik. Det er en ond måte å formidle usannheter på, spesielt siden han er en anerkjent journalist som mange nordmenn stoler på. Denne påståtte kommentaren fra Trump om “drittland” ble tilbakevist av flere medier, deriblant Reuters.
Græsviks påstander om Trumps rasistiske fortid er også oppsiktsvekkende og et bevisst forsøk på å male presidenten som et monster. En av Trumps nærmeste venner er Mike Tyson. Muslimsk og svart.
“Trump lyver”. “Nå skylder Trump på Obama”.
Meldingene på Twitter er nesten kun rettet mot Trump. Nordmenn som kjenner Græsvik fra TV-skjermen biter på. De stoler på det Græsvik fremlegger og blir skremt av verdensbildet til TV2-journalisten.
– Trump må jo være klin gærn, svarer en person på Twitter-meldingene.
– Pass deg for Fox News
Bedre er det ikke i statskanalen NRK. Kanalen som blir finansiert av det norske folk. Nekter du å betale lisensregningen kan du vente deg bøter og det som verre er.
Vi sjekker Facebook-siden til Ole Torp. Han må jo ha troverdighet siden han har vært ansatt i kanalen siden 1991. Desverre er han ikke bedre enn sin TV2-kollega. Det er som regel anti-Trump-saker som blir delt.
Torp er litt smartere enn Græsvik. Han er forsiktig med å selv skrive det han mener, han bruker heller taktikken ved å dele kontroversielle Trump-nyheter. På denne måten kan han få frem anti-Trump-budskapet gjennom sine utenlandske kollegaer.
Men den 3. februar klarte ikke Torp holde seg. Han ga en klar beskjed til nordmenn på Facebook.
“The New York Times har historien. Pass opp for Fox News-versjonen”. Saken handler om Nunes-dokumentet som avslørte av FBI løy til FISA-domstolen for å overvåke Trump-administrasjonen.
Skandalen ble som forventet dysset ned i den norske pressen, men det var viktig for NRK-journalisten å veilede nordmenn til “de som virkelig serverer sannheten”.
Sensurerer positive Trump-nyheter
Hatet mot Donald Trump gjelder ikke kun to journalister. Det gjelder majoriteten av de som jobber i den etablerte pressen. Det er ikke en anerkjent journalist som ytrer seg positivt til Trump. Hvorfor?
Etter State of The Union-talen til Trump gikk hans popularitet i været. CBS News bekreftet at 75 prosent av den amerikanske befolkningen var fornøyde med talen.
Går vi tilbake til Torps Facebook-profil finner man ingen linker som viser til den godkjente talen. Vi finner i stedet at Torp delte en sak fra det Trump-fiendtlige nettstedet NowThisNews hvor de påstår at Trump fortalte en løgn hvert fjerde minutt i State of The Union-talen.
En norsk kvinne kommenterer Torps lenke og kaller Trump for “Bløffmakeren”, for dette har jo blitt delt av en NRK-veteran som har sitt eget TV-program… og da må jo det være sant.
Vi kan nevne et titalls anerkjente journalister som opptrer på samme måte som Græsvik og Torp, om ikke verre. Det er en enighet blant den etablerte pressen og deres journalister at Trump er en “farlig og ond” mann. Dette blir ikke bare ytret om på deres Facebook-sider og Twitter-kontoer (fra tidlig morgen til sent på kveld). Det blir også fremstilt i journalistiske saker som kommer på trykk i norske aviser som har et ansvar overfor sine lesere å formidle nyheter fra et nøytralt ståsted.
Dette skjer ikke og da kan man heller ikke kalle seg for journalist. Da er man og forblir en politisk aktivist som aldri burde vært i nærheten av såkalte seriøse mediebedrifter som NRK og TV2.