Ragnhild Mowinckels har bidratt til alpinistenes medaljefangst med to sølvmedaljer i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

OL i Pyeongchang har vært et eventyr for de norske alpinistene. Alle tidligere medaljefangster er overgått.

annonse

Seks medaljer har det så langt blitt i Sør-Korea. Den slags uttelling har Norge aldri før opplevd i OL-sammenheng.

Hjemme-OL på Lillehammer i 1994 ga fem medaljer – to gull, én sølv, to bronse. Det var har vært rekorden helt fram til nå.

I Pyeongchang har imidlertid alpinistene forsynt seg grovt at medaljebordet fra aller første stund. Det begynte med Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansruds dobbeltseier i utfor, og deretter har medaljene mer eller mindre kommet som perler på en snor.

I Sotsji for fire år siden så bildet ganske så annerledes ut. Da ble det med Kjetil Jansruds gull (super-G) og bronse (utfor), samt Henrik Kristoffersens bronsemedalje i slalåm.

Kontrasten til de pågående lekene i Sør-Korea er voldsom.

Jentene bidrar

Den store forskjellen er at også kvinnene denne gangen har bidratt til medaljefangsten. Ragnhild Mowinckels sølv i storslalåm var den første norske OL-medaljen i alpint for kvinner siden Laila Schou Nilsen tok bronse i kombinasjonen i 1936.

I utfor ble det i tillegg nytt Mowinckel-sølv.

– To sølv på kvinnesiden er kjempebra. Vi hadde håp om å være med å kjempe om én medalje, nå har vi to, sa sportssjef Claus Ryste til NTB etter Mowinckels andre sølvmedalje.

Den amerikanske alpindronningen Lindsey Vonn er også blant dem som er imponert over de norske fremgangene.

– De er rett og slett veldig gode skikjørere. Aksel og Jansrud er fantastiske. De er som Aamodt og Kjus. Norge har produsert mange fantastiske alpinister i løpet av årene, sa 33-åringen da hun ble bedt om å sette ord på suksessen etter utforrennet onsdag.

Lagkonkurransen gjenstår

Norske alpinmedaljer i OL (gull-sølv-bronse):

2018: 1-4-1

2014: 1-0-2

2010: 1-2-1

2006: 1-0-0

2002: 2-1-1

1998: 1-3-0

1994: 1-2-2

1992: 2-0-2

For å finne neste norske OL-medalje i alpint før 1992 må vi helt tilbake til OL i Oslo i 1952. Da ble det ett gull og to sølv.

Alpinistene har fortsatt én medaljemulighet igjen i Pyeongchang. Den kommer i lørdagens lagkonkurranse. Der skal Nina Haver-Løseth, Kristin Lysdahl, Maren Skjøld, Leif Kristian Nestvold-Haugen, Sebastian Foss-Solevåg og Jonathan Nordbotten kjøre for medalje.

NTB-Stian Grythaugen

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.