Åsmund Asdal (bak) og Roland Von Bothmer fra Nordisk genressurssenter (NordGen) henter i 2016 kasser med frø fra Japan og USA som ankom Longyearbyen på Svalbard. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Frøhvelvet på Svalbard runder 10 år, og gaven fra landbruks- og matminister Jon Georg Dale på 100 millioner kroner blir overrakt under frøbank-toppmøtet mandag.

Til stede under tiårsmarkeringen på Svalbard er representanter for landene som har lagret frø i hvelvet og partnere fra hele verden, samt det internasjonale panelet for Svalbard globale frøhvelv. Alle wr samlet i Longyearbyen for å delta i toppmøtet «Seed Vault Summit» 25. til 27. februar.

Under toppmøtet, der nye frøleveranser fra 23 internasjonale genbanker skal bæres inn, skal Dale også kunngjøre tildelingen av 100 millioner kroner til hvelvet.

annonse
Skal sikres bedre

De nye midlene skal blant annet sørge for at dagens atkomsttunnel inn til Svalbards globale frøhvelv skal byttes ut med en kraftig og vanntett betongkonstruksjon. Målet med utbedringen er at anlegget skal motstå et våtere og varmere klima i fremtiden.

Det globale frølageret ble åpnet av tidligere statsminister Jens Stoltenberg i 2008. Hvelvet tilbyr lagring av frø fra hele verden under forhold der frøene kan holdes nedfrosset under bakken i et arktisk klima. Målet er å bevare den genetiske variasjonen innen verdens matplanter, og dermed sikre dem under katastrofer som krig, terrorisme eller naturkatastrofer.

Fem tusen arter

I fjor førte imidlertid våtere klima til at det kom vann inn til atkomsttunnelen til frøhvelvet. Vannet nådde bare inn de første 15 meterne av tunnelen. Selve frølageret som ligger 100 meter lenger inne, var uberørt.

annonse

I frøhvelvet ligger per i dag over 5.000 plantearter av viktige matplanter som bønner, korn, poteter og ris.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon