Utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøker fredag Brussel for å delta på en høynivåkonferanse om Sahel. Bildet er fra oktober 2017. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

Norge gir 15 millioner kroner til den militære styrken som er satt inn i Sahel i Afrika for å bekjempe terrorgrupper og stoppe migrasjon.

– Vi trapper nå opp støtten til Sahel-regionen med ytterligere 15 millioner kroner til om lag 455 millioner, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun vil fredag kunngjøre bidraget på en høynivåkonferanse for Sahel i Brussel.

annonse

De nye midlene skal gå til G5 Sahel Joint Force, en afrikanskledet militærstyrke som er satt inn i Sahel-området for å bekjempe terrorgrupper og stoppe organisert kriminalitet og menneskesmugling.

EU ga i fjor 50 millioner euro til styrken, som ses på som et element i innsatsen for å stoppe ulovlig innvandring til Europa over Middelhavet. Fredag kunngjorde EU at bidraget dobles til 100 millioner euro.

G5 Sahel Joint Force ble offisielt opprettet i fjor sommer. Ved full kapasitet vil den bestå av 5.000 soldater. De skal vokte grenseområdene i de fem landene som deltar i innsatsen: Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger og Tsjad.

annonse

Det norske bidraget forbeholdes sivile deler av operasjonen. Pengene skal blant annet gå til å gi soldater opplæring i menneskerettigheter og folkerett i krig, og til å bygge tillit mellom soldater og lokalbefolkning.

Norge har nylig også inngått en avtale med Niger som legger til rette for at norske soldater kan sendes dit for å delta i trening og øvelser.

(©NTB)

[email protected]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon