annonse
annonse

Jens Spahn, som er en ung, ambisiøs og kommende stjerne i CDU, er talsmann for en mer konservativ profil i det kristeligdemokratiske partiet enn den sentrumsorienterte linjen til Merkel.

Utnevnelsen av 37 år gamle Spahn tolkes som at Merkel vil ha kontroll over voksende misnøye på partiets høyre fløy. Spahn har blant annet vært åpent kritisk til Merkels liberale holdning til innvandring.

Merkel har lovet å ta med nye navn i koalisjonsregjeringen hun har avtalt med sosialdemokratene SPD, men bortsett fra Spahn ventes de alle å være nære allierte.

annonse

Ursula von der Leyen fortsetter som forsvarsminister, mens Peter Altmaier blir ny økonomiminister og Julia Klöckner, som er CDU-leder i Rheinland-Pfalz blir landbruksminister. Anja Karliczek blir utdanningsminister, og Helge Braun blir Merkels nye stabssjef.

Mandag skal en CDU-kongress bekrefte koalisjonsavtalen med SPD og Merkels utnevnelser, noe som regnes for å være en ren formalitet. Men det er likevel ennå ikke sikkert at koalisjonen blir noe av.

Uravstemning

Innen 4. mars skal en uravstemning i SPD bestemme om partiets over 440.000 medlemmer er enig i at partiet inngår i en ny koalisjon.

En betydelig andel av dem under ledelse av ungdomspartiets leder Kevin Kühnert, er skeptiske, og det er langt fra sikkert at partiledelsen får medhold. På et landsmøte i partiet var det bare 56 prosent av delegatene som stemte for avtalen.

annonse

Dersom SPD-medlemmene stemmer nei, blir Tyskland kastet ut en ny krise, der Merkel må velge mellom å danne en mindretallsregjering og skrive ut nyvalg.

Dårlige alternativer

Begge alternativene er dårlige. Tyskland har ingen tradisjon for mindretallsregjeringer, og et nyvalg ventes å gå dårlig for både CDU og SPD, trolig med enda flere mandater til det innvandringsfiendtlige AfD.

For å lykkes med en koalisjonsavtale måtte Merkel godta å gi fra seg to viktige poster i regjeringen – finansministerposten til SPD og posten som innenriksminister til det bayerske søsterpartiet CSU, som ligger til høyre for CDU.

Sosialdemokraten Sigmar Gabriel ventes å fortsette som utenriksminister, mens innenriksministerposten går til CSU-leder og delstatsminister i Bayern, Horst Seehofer.

NTB-AP-AFP

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon