NRK og TV2 serverer nå på rekke og rad skremmende nyheter fra Cape Town, der befolkningen på nesten fire millioner kan miste vannet i kranene. Det har nesten ikke vært regn der de siste tre årene, og det er kun 28 prosent vann igjen av byens vannreservoar.
Innbyggerne kan risikere å våkne opp til tomme vannkraner allerede 22. april ifølge politikerne i Pretoria, som har oversikt over situasjonen i Cape Town og kynisk lar innbyggerne tørke ut. Dagen er døpt Day Zero (Dag Null) og lyder som en dommedagsprofeti, hvilket må være en bevisst politisk strategi.
NRK URIX har hatt spesialinnslag fra Cape Town (17.01.18). Bare dystert. Ingen løsning, ikke noe håp. NRK Super er tilbud for barn fra 2 til 12 år. Norges største nettsted for barn. Her gis den samme fremstillingen, men med ord og uttrykk som er tilpasset målgruppen. Det er lett å forestille seg frykten og redselen i barnesinnene. I en nøye uttenkt regi stilles som ventet spørsmålet: Hva gjør dere hjemme hos deg for å ikke sløse vann? Her er det enda et miljøbudskap som skal gnis inn.
I Dagsrevyen (12. 01.18) viser NRKs Afrika-korrespondent, Christine Præsttun, et innslag om vannkrisen. Helen Moffett i Cape Town vil ikke sløse drikkevannet ned i toalettet og derfor tisser hun i et yoghurtbeger. Oppsiktsvekkende og skremmende vil nok de fleste tv-tittere mene – synes jeg hører «glad vi bor i Norge!».
Det finnes en løsning – fra Israel
Så kommer vi til et viktig og avgjørende poeng: Reporterne unnlater bevisst å fortelle at vannkrisen helt kunne ha vært unngått hvis det ikke var for at den antisemittiske BDS-bevegelsen (boikott, desinvestering, sanksjoner) nekter all hjelp fra Israel. Hver gang Israel tilbyr bistand med vannforsyning, forsterkes hatefulle angrep og boikottaksjoner mot den jødiske staten. Det handler altså om en ekstrem form for antisemittisme, som i mange år har gjennomsyret politiske organisasjoner i Sør-Afrika.
Israel er verdensledende innenfor vann – avsalting, gjenbruk, vannbesparelse og vanning. Det eneste landet i verden som virkelig har lykkes med denne teknologien, og som generøst sprer kunnskap om vann over hele verden for hjelpe andre land til å bekjempe ørkenspredning og vannmangel. Den amerikanske staten California samarbeidet med Israel for å takle sin tørke, og Israel bygget et effektivt avsaltingsanlegg fem mil nord for San Diego.
Negev-ørkenen dekker over 13 000 km², eller 66 prosent av Israel. Tusen forskere har fått ørkenen til å blomstre. Store deler av det som tidligere var ufruktbar ørken er i dag grønne marker med grønnsaker og frukttrær. Oliven og olivenolje produseres og eksporteres i enorme mengder. Fra et av verdens tørreste områder! Hver dag går det med 200 liter vann til å vanne ett eneste oliventre. Allikevel er det vann nok. Et tankekors? Selv om Israel nå går inn i sitt femte år med tørke, har landet ikke trengt å ty til rasjonering eller å øke vannprisene. (Les mer her om forskningsstasjonen som er kjent for sine fantastiske planteskoler)
NRK har som statskringkasting, på felleskapets regning, en særlig plikt til å fortelle hele sannheten. Fortelles bare halve, er det også en form for løgn.