Martin Schulz, chairman of the German Social Democratic Party (SPD), front left, German Chancellor and chairwomen of the German Christian Democratic Union Party (CDU), Angela Merkel, front right, and Horst Seehofer, rear center, chairman of the Christian Social Union Party (CSU), arrive for coalition negotiations on a new German government between the Christian Unions bloc and the Social Democratic Party (SPD) in Berlin, Germany, Friday, Feb. 2, 2018. (Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)
annonse
annonse

Tysklands statsminister Angela Merkel hadde samlet 1.001 delegater til partikongressen i CDU, og avstemningen om koalisjonsavtalen ble sett på som en ren formalitet. Bare 27 av delegatene stemte nei til avtalen.

Under selve kongressen talte Merkel om valgresultatet og veien videre for CDU etter det skuffende valget i fjor.

– Valgresultatet var mangesidig. Resultatet reflekterte ikke våre ønsker. Vi kjempet hardt, og vi ble alle skuffet, sa statsministeren i sin åpningstale.

annonse

Men, la hun til, partiet vil ikke være i stand til å gjøre det bedre i framtidige valg hvis man bare nøyer seg med å sette seg ned og sture over det dårlige resultatet.

– Vi nøyer oss ikke med å være nummer én. Vi skal vinne tilbake tilliten, sa Merkel, samtidig som hun oppfordret partifellene til å stemme ja.

Partileder og statsråder 

I sin tale sa Merkel at den kommende regjeringen ikke skal øke skattene. Regjeringen skal heller ikke tillate ytterligere vekst i statsgjelden, lovet hun. Merkel snakket også om EU. EU må fornye seg og være i stand til å handle i global sammenheng, slik at resten av verden tar Europa på alvor, sa Merkel, som fikk stående applaus.

Mandag ettermiddag velger CDU ny partileder. Merkel har nominert Annegret Kramp-Karrenbauer, som er leder for delstatsregjeringen i Saarland.

annonse

Søndag utnevnte Merkel en av sine fremste rivaler, Jens Spahn, til helseminister i den kommende regjeringen. Utnevnelsen tolkes som et forsøk fra Merkel på å dempe en voksende misnøye på partiets høyre fløy. Spahn har vært åpent kritisk til hennes holdning til innvandring.

Ursula von der Leyen fortsetter som forsvarsminister, mens Peter Altmaier blir ny økonomiminister og Julia Klöckner, som er CDU-leder i Rheinland-Pfalz blir landbruksminister. Anja Karliczek blir utdanningsminister, og Helge Braun blir Merkels nye stabssjef.

Lav oppslutning 

CDU og SPD har vært i koalisjon i to regjeringer siden 2005. I fjorårets valg falt CDUs oppslutning til 32,9 prosent, den laveste siden andre verdenskrig. SPD falt til historisk lave 20,5 prosent. De to partiene ønsket først ikke å samarbeide med hverandre mer, men fant tilbake til hverandre etter at CDU mislyktes i et forsøk på å danne regjering med miljøpartiet Grüne og fridemokratene FDP.

I SPD pågår det en uravstemning over koalisjonsavtalen fram til 2. mars. Resultatet av uravstemningen offentliggjøres søndag 4. mars.

Først da kan man med sikkerhet vite om den nye regjeringsplattformen får se dagens lys.

annonse

NTB-DPA-TT

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon