Direktør for arbeidsliv NHO Nina Melsom mener årets tall over lønns- og prisvekst viser at frontfagsmodellen i lønnsoppgjøret fungerer som den skal. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

De fleste fikk en lønnsvekst på rundt 2,5 prosent i fjor, viser ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU).

Nøkkeltallene som vil danne grunnlaget for årets lønnsoppgjør, ble lagt fram mandag.

Sammen med tall for prisveksten utgjør tallene over lønnsvekst de viktigste parametrene for lønnsforhandlingene.

Ifølge TBU var lønnsveksten i de største forhandlingsområdene fra 2016 til 2017 på 2,5 prosent i gjennomsnitt. Ansatte i staten fikk en lønnsvekst på 2,3 prosent, mens veksten var på 2,5 prosent i kommunene.

Veksten var som ventet, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

– Når vi treffer så bra, samtidig som de andre store forhandlingsområdene følger opp, viser det at frontfagsmodellen fungerer som den skal, sier hun i en pressemelding.

Også innen NHO-området er det liten spredning i lønnsveksten. For gruppene industriarbeidere, industrifunksjonærer, byggevirksomhet, transportsektoren samt hotell og restaurant er lønnsveksten beregnet til 2,5 prosent.

TBU anslår samtidig at konsumprisen vil vokse med rundt 2 prosent fra 2017 til 2018.

I fjor ble prisstigningen på 1,8 prosent.

Det betyr at reallønna etter skatt anslagsvis steg med mellom 1 og 2,2 prosent for lønnsmottakere med gjennomsnittslønn i disse områdene. Før skatt er reallønnsveksten beregnet til mellom 0,5 og 2 prosent.

Lønnsoverhenget til 2018 er foreløpig beregnet til 1,1 prosent i industrien samlet i NHO-området. For de største forhandlingsområdene varierer anslagene fra 0,6 til 1,4 prosent.