Frost på kaia ved Operaen i Oslo. Den kommende uka blir kald i hovedstaden. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

De neste dagene er det bare å hente fram ullundertøyet i Sør-Norge. Nordpå kan folk derimot ha mildere dager i vente.

Trass i at mars nærmer seg med stormskritt, ser det ikke ut til at vinteren har tenkt å ta farvel, i alle fall ikke fra Sør-Norge den kommende uka. Her må man regne med et tosifret antall minusgrader, litt avhengig av skydekket, ifølge statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

I tillegg blir det mye vind i dagene som kommer, med opptil sterk kuling fra Oslofjorden nedover mot Sørlandet. Da er det ullundertøy som gjelder.

annonse

– Når man har en temperatur som ligger ned mot minus ti, så kjennes det veldig surt ut når det i tillegg blåser såpass kraftig, sier Løvdahl.

Ising på fartøy i sør

Meteorologen advarer også mot at kombinasjonen av mye vind og lav temperatur kan gi ising på fartøy. Det hører med til sjeldenhetene at slike varsler blir sendt ut sørpå.

– Dette er et varsel som vanligvis blir sendt ut lenger nord, sier Løvdahl.

Også i fjellområdene sørpå blir det mye vind og opptil sterk kuling. På Vestlands-siden av fjellene blir været trolig betydelig bedre.

– Vestlandet får flott vær, kaldt og klart, og med fralandsvind, sier Løvdahl.

– Hvor lenge vil kulda vare i sør?

– Den situasjonen vi har nå, er ganske fastlåst og vil vare ut uka. Klarværet gjør at det blir kaldt. Men østavind gjør at det blir en del skyer på Østlandet, Sørlandet og Telemark, noe som kan gi stigende temperaturer. Det kan være store variasjoner med relativt korte avstander, sier Løvdahl.

Mildere i nord

Lenger nord er det derimot mildvær i vente. Dette skyldes ifølge Løvdahl at høytrykket over Skandinavia trekker seg sørover, og det siger inn et lavtrykk nordfra som så vidt sneier innom Nord-Norge og fører til mildere temperaturer de neste dagene langs kysten.

– Men det blir også mer skyer og kanskje litt nedbør i form av snø og sludd, sier meteorologen.

annonse

På Svalbard blir derimot plussgrader erstattet av minusgrader de nærmeste dagene, før plussgradene kommer tilbake til helgen.

Kaldere blir det også lenger inn på Finnmarksvidda, med opptil 15 minusgrader i Kautokeino de neste dagene.

Midt-Norge vil stort sett være uberørt av værforandringene.

– Men kaldt blir det, sikkert ned mot 20 minus i indre strøk. I natt ble det målt 27 minusgrader på Røros, sier Løvdahl.

Sendt hjem fra skolen

Kulda har allerede ført til enkelte problemer sørpå. På Kirkevoll skole i Re i Vestfold ble skolebarna sendt hjem mandag fordi det ikke var mulig å varme opp klasserommene, melder Tønsbergs Blad.

– Klasserommene til 4.–7. trinn varierer mellom 10 og 13 grader. Vi må dessverre stenge skolen for disse trinnene, da dette er altfor kaldt. Vi beklager på det sterkeste, skriver rektor Rikke Lillebø på Facebook.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon