Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan Foto: AFP PHOTO / ADEM ALTAN
annonse
annonse

Det er ikke planlagt nytt parlamentsvalg i Tyrkia før i november 2019. Like fullt truer nå både Tyrkias regjeringsparti, Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP), det største opposisjonspartiet CHP og det nyopprettede sekulære partiet «Det Gode Parti» med å angripe Hellas for å sikre kontroll over omstridte småøyer, skriver den amerikanske tenketanken Gatestone Institute.

Det har allerede vært alvorlige sammenstøt mellom de to NATO-landene uten at det har fått internasjonal oppmerksomhet. I en hendelse som fant sted mindre enn to uker etter at den greske forsvarsministeren kunngjorde at Tyrkia hadde brutt gresk luftrom 138 ganger på en enkelt dag, kjørte en patruljebåt fra den tyrkiske kystvakten tett opptil et greskt kystvaktskip utenfor Imias kyst. Imia er en av mange greske øyer som Tyrkia krever suverenitet over, skriver tenketanken.

Flere av øyene mellom Hellas og Tyrkia ble okkuperte av det ottomanske riket fra midten av 1400-tallet fram til den greske uavhengighetskrigen i 1821 og etableringen av den moderne greske staten i 1832. Øyene er imidlertid akkurat som resten av Hellas, juridisk og historisk greske, som navnene deres indikerer.

annonse

Det tyrkiske regjeringspartiet, Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) og store deler av den politiske opposisjonen mener øyene er okkuperte og avskriver ikke muligheten for å erobre dem tilbake gjennom en krig.

I desember i fjor erklærte for eksempel lederen av det tyrkiske opposisjonspartiet CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, at når han vinner valget i 2019, vil han “invadere og ta over 18 greske øyer i Egeerhavet, akkurat slik som den tidligere tyrkiske statsminister Bulent Ecevit invaderte Kypros i 1974”. Han sa at “ingen dokumenter” viser at disse øyene tilhører Hellas.

Lederen for det nyopprettede opposisjonspartiet “Det Gode Parti”, Meral Akşener har også oppfordret til en invasjon og erobring av øyene, skriver Gatestone Institute.

annonse

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan hevder at Tyrkia har rettigheter i Egeerhavet og på Kypros, og advarer nabolandet mot å utforske naturgassforekomster i kypriotisk farvann. «Vi kan og vil forpurre planene til de som feilvurderer vår sørlige grense. Våre krigsskip og luftstyrker holder øye med området for å kunne gripe inn på alle mulige måter når det er nødvendig,» uttalte han ifølge Gatestone Institute.

Med henvisning til det ottomanske riket fortsatte Erdoğan: “De som tror at vi har slettet fra hjerterne våre de landene vi spores tilbake fra for hundrevis av år siden, tar feil».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon