EUs brexit-forhandler Michel Barnier (t.v.) under et ministermøte i Brussel tirsdag. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

EU-forhandler Michel Barnier legger press på britene med avtaleutkastet som ble presentert i Brussel onsdag. Det vil også kunne forverre forhandlingsklimaet.

– Jeg prøver ikke å provosere. Jeg prøver ikke å skape noen sjokkbølger. Jeg vil at disse forhandlingene skal være en suksess. Men det er mitt ansvar å minne om at det var Storbritannia som ensidig bestemte seg for å gå ut av EU, sa Barnier da han onsdag la fram avtaleutkastet på en pressekonferanse i Brussel.

Han insisterte også på at det ikke er snakk om noen arroganse fra hans side, slik han mener det er blitt fremstilt i enkelte medier.

– Jeg er ikke arrogant på noen som helst måte. Jeg har stor respekt for Storbritannia og for landets historie, kultur, ledere og innbyggere, insisterte den franske EU-forhandleren,

– Kun et utkast

Barnier understreker også at dokumentet kun er et utkast.

– Dette er et utkast. I ettermiddag vil vi begynne å diskutere det med de 27 gjenværende medlemslandene, og vi vil være i tett kontakt med EU-parlamentet. Men det er et utkast, sa han om det 110 sider lange dokumentet.

Utkastet handler om rammebetingelsene for britenes EU-utmeldelse, spørsmål som de to partene inngikk en prinsippavtale om i desember, men som det har vist seg at de likevel ikke er enige om. Ettersom EU-forhandlerne nå har valgt å legge fram sine løsninger på problemene, kan det komme til å provosere den britiske regjeringen. Det er noe som igjen kan komme til å gjøre forhandlingsklimaet enda dårligere.

Ifølge Barnier vil avtaleutkastet imidlertid ikke bli en offisiell del av forhandlingene med Storbritannia før diskusjonene med de 27 medlemslandene og EU-parlamentet er over.

– Tempoet må opp

Under pressekonferansen klaget Barnier nok en gang over at forhandlingene går for tregt og at uenigheten er for stor. Tempoet må opp, framholdt han.

– Når det gjelder overgangsperioden, har våre tekniske forhandlinger denne uka ærlig talt vist at det fortsatt er betydelig uenighet. For mye uenighet, sa Barnier.

Uenigheten gjelder blant annet hvilke rettigheter EU-borgere skal ha hvis de flytter til Storbritannia i overgangsperioden. En annen uenighet er Storbritannias krav om at det må innføres en nødbrems i avtaleverket som gjør det mulig å protestere på nye EU-regler som blir innført mens overgangsperioden pågår.

Men Barnier fastholder at britene ikke bør være overrasket.

– Dette utkastet inneholder ingen overraskelser for våre britiske partnere. Det uttrykker enigheten fra desember i juridiske vendinger, sier Barnier

Nord-Irland

Dokumentet inneholder også et omstridt punkt om at hvis man ikke finner en bedre løsning, så vil Nord-Irland forbli en del av EUs indre marked og tollunion slik at fredsavtalen fra 1998 i den britiske provinsen kan opprettholdes.

Dette sier britene tvert nei til fordi de frykter at det vil føre til at grensen mellom EU og Storbritannia i realiteten vil gå i Irskesjøen og øke avstanden mellom Nord-Irland og Storbritannia.

EU og Storbritannia forhandler også om sitt framtidige forhold, og fredag skal May holde en tale der hun redegjør for sin visjon. Presset på May har økt etter at leder for opposisjonspartiet Labour, Jeremy Corbyn, denne uken kunngjorde at han har skiftet mening og nå går inn for at Storbritannia bør beholde tollunionen med EU.

(©NTB)