Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Det har spredd seg en falsk nyhet om noe som påstås å ha stått i Resetts kommentarfelt under en sak om Sumaya Jirde Ali. Påstanden, som nå både er å gjenfinne i kommentarartikler av Marie Simonsen i Dagbladet og Morten Myksvoll i Bergens Tidende, er at det skulle har stått «Slå ring om henne, søl bensin og tenn faklene».

Dette er en kommentar som aldri ville ha sluppet gjennom på Resetts forhåndsmodererte kommentarfelt med mindre det hadde skjedd en alvorlig glipp. Så vidt vi kan bedømme er en slik kommentar en oppfordring til vold og drap, og således ikke bare moralsk forkastelig, men også ulovlig i strafferettslig forstand.

Resett har svært aktive lesere, og det er ikke uvanlig at det kommer mer enn 1500 kommentarer i døgnet som vi må gå igjennom. Men Disqus, som er kommentarsystemet vi bruker, har også et svært godt arkivsystem. Vi har derfor gått gjennom alle kommentarene på de sakene som har omtalt Sumaya Jirde Ali og vi har ikke funnet spor av en slik kommentar med ordlyden «Slå ring om henne, søl bensin og tenn faklene». Den har altså ikke stått på Resetts kommentarfelt og finnes heller ikke blant slettede innlegg som er moderert bort på Disqus.

annonse

Utgangspunktet for ryktet virker å være en tweet fra Sumaya Jirde Ali hvor hun knytter den nevnte kommentarer til at Resetts forhåndsmoderering. Skjermbildet hennes viser imidlertid en Facebook-kommentar og det fremkommer ikke hvor den er hentet fra. Den kan altså være fra en hvilken som helst annen Facebook side enn Resetts.

Som alle vet er det ikke mulig å forhåndsmoderere på Facebook, men vi har også gått igjennom alle kommentarer under de relevante sakene på Resetts konto og heller ikke funnet den påståtte kommentaren der. Heller ikke blant kommentarer som i ettertid er blitt lukket av oss eller andre på Resetts Facebookside. Den kan imidlertid ha blitt slettet av vedkommende som selv eventuelt la den ut på Resetts Facebook-vegg.

Vi oppfordrer derfor norske medier om å slutte å spre denne falske nyheten. Alternativt må de komme opp med bevis for at noe slikt har stått på noen konto eller nettside som Resett kan holdes ansvarlig for.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon