Foto: Berit Roald / Scanpix
annonse
annonse

Godeste Eivind Trædal, MDG’er og mest kjent som kjæresten til MDG-byråd Lan Marie i Oslo, skriver i sin reprimande til Resett at Sumaya Jirde Ali må få lov å si Fuck Listhaug og banne litt, siden damen angivelig skal være en nordlending.

Jeg vil ha meg frabedt at makta sørpå kun skal glippe øynene mot nord når de skal forsvare et ulumsk språkbruk som ikke en gang en bryggesjauer i Båtsfjord på 60- og 70-tallet ville tatt i sin munn, og som ektefødt finnmarking vil jeg lære godeste Trædal et par ting om nordnorsk språk og bannskap på hans vei mot toppen i politikken, for han trenger det så visst:

Nordlærninger:

Nord-Norge er et langstrakt stykke land som i alle år har bestått at Nordland, Troms og Finnmark, og selv om dere ved maktens senter forsøker ødelegge Finnmark, vil dere aldri ødelegge finnmarkingene, for vi vil bestå og en dag skal vi få tilbake vårt fylke, vårt hjerte og vår sjel!

annonse

Det er ikke Nordlendingene som banner, det er de som faktisk drar på ordene, langsomt og tregt, med en “Ikkjeeeeeee” på slutten.

Og bannskap, det er de særdeles dårlig på.

I Troms, da på kysten der, begynner det å ligne på noe, men det er for innøvd. Jeg synes de prøver for mye. Og du vet når det prøves for mye er det ikke lengre gøy. Du må faktisk så lang opp som Lyngen, Skjervøy og Kvænangen kan du høre noe gode og kompakte gloser, som sitter.

Men i Finnmark, det flotteste fylket i nord, det er der bannskapen har sine røtter. Det er der bannskapen har slått rot og seilt frem som ei stødig skute sammen med resten av det det ordforrådet som vi nordmenn har. Det er blandet, og det er eltet, og det er brukt riktig.

annonse

Så slutt å si at nordlendinger banner!

Æ E FINNMARKING! Ikke Nordlending!
Æ KAN BAINNES!

VI sier ikke FUCK!

I nord bruker vi ikke engelske eller amerikanske svada-uttrykk fra amerikanske actionserier, vi bruker godt indoktrinerte uttrykk som gir uttrykk for nøyaktig kjønn på personen vi omtaler og hva vi mener om dette vedkommende. Slike “moteord” som Fuck, Bitch og Slut er det bare Stig Frode Henriksen og Tommy Wirkola (Kill Buljo) som bruker i komediene sine for å være sikker på at folk sørfra forstår hva de mener, for seriøst; Hvem faen ville forstått om han sa “forbanna kjøpsfetta” om ei hora?

Når det gjelder bannskap i Finnmark så er det faktisk et forfinet språk, og misforstå meg rett.

Vi bruker ikke bannskap for å tøffe oss, eller for å være kul og en av gjengen. For oss er bannskap like naturlig som å puste. Jeg kan garantere at hadde en finnmarking sittet og diskutert med Listhaug så hadde vedkommende kunne lagt armen rundt henne og sagt “Di forbanna toillfetta” og ledd godt, for å få fram at poenget til dama var BRA!

annonse

Eller “No syns æ du oppføre dæ som et forbanna fetthåll”, når hun går over streken.
Jeg har selv kommentert i de høyes forsamlinger, og etter 13 timer med forhandlinger og heftige diskusjoner som kom overhodet INGEN veier. Og alt var låst, så klarte jeg ikke mer. Jeg var drittlei, og ble så forbannet at jeg reiste meg og spurte forhandlingsleder om han var “helt ronka i haue”!

Det var først ganske trykkende stemning blant de 22 stykkene rundt bordet, men da tiraden min om hele sulamitten og gnukkinga og gnuinga til hver enkelt var ferdig, vel, man kom i mål. Etter at alle hadde skjønt at man var idiota rundt bordet!

VI er nøye på kjønn:

I Finnmark er vi veldig nøye på å bruke bannskapen riktig.
Om du er dame så får du kjønnsordene rettet mot deg ut fra ditt kjønn.
Vi ville ALDRI kalt en kvinne en hestkuk.

Og dertil aldri en mann for ei fetta. Enkelt og greit, sånn gjør man bare ikke.
Vi bruker heller ikke disse ordene kun som bannskap og for å trøkke ned, det bruke også kjærlig.

Min bror bruker å kalle bikkja mi for “Toillkuken”, og det var så ofte at han ropte til Lucas ” Nei, herregud, se der e han jo den lille toillkuken”, helt til datteren på fire år trodde det var sånn man skulle snakke til bikkja. Da var det bråstopp!
Nå kalles han Toillpeisen istedenfor.

Og for dere der sør; Om du kalles en toillpeis, så er det IKKE en vedovn, men en KUK!

Slutt å bruke folk i nord for å skåre billige poenger!

Når dere på Sør- og Østlandet alltid ser til oss i nord, straks det handler om bannskap og andre ting dere kan latterliggjøre oss for, så er det faktisk diskriminerende og noe så inn i helvete ufint!!

TIl å være en som står i avisene og skriker opp om den hets som din samboer gjennomgår, både grunnet opphav, men også grunnet sin malplasserte og ekstremt lite sosiale politikk, så er det ganske utrolig at du er så frekk at du velger single ut en del av den norske befolkning å holde for narr for å få til et par “poenger” mot Resett!

Både frekt og diskriminerende for den delen av landet som faen meg har vært gjort til idiota i alle år av de høye herrer på storting og regjering!

Jeg forventer at du for en gangs skyld velger å be om unnskyldning, denne gangen til folket i nord.

Både til de fra Finnmark, Troms og Nordland, for du har virkelig tråkket over en grense med å bruke oss i å skåre billige poenger mot Resett.

Og en liten ting til; Det skal mer til enn å bare BO i landsdelen for å være en nordlending, eller finnmarking…..

Trædal’s sitt hugg på folk nordfra for å skåre billige poeng overfor resett kan du lese HER.

(Teksten er tidligere publisert på iFinnmark, men er opprinnelig hentet fra Nann Jovold-Evenmos blogg, og er gjengitt med forfatterens tillatelse.)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon