Nobelinstituttet har politianmeldt det de mener er en falsk nominasjon av USAs president Donald Trump til fredsprisen. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Handelskriger er en god ting, og de er dessuten lette å vinne, tvitrer USAs president Donald Trump, mens verden uttrykker dyp uro for hans proteksjonisme.

– Når et land (USA) taper mange milliarder dollar i handel med så å si alle land det gjør forretninger med, så er handelskriger bra og lette å vinne, skriver Trump på Twitter fredag.

Dagen i forveien foreslo han å innføre 25 prosent importtoll på stål og 10 prosent på aluminium. Begrunnelsen var å beskytte amerikansk industri mot «urimelig» konkurranse, og gjennom det å styrke amerikanske sikkerhetsinteresser.

annonse

– For eksempel, når vi er 100 milliarder dollar i minus med et visst land og de blir bråkjekke, så handler vi ikke mer med dem – og så vinner vi stort. Det er lett! tilføyer presidenten.

Vantro

De internasjonale reaksjonene er en blanding av vantro og advarsler. På Wall Street sank aksjekursen markant, slik den alltid gjør når ordet «handelskrig» plutselig blir en del av den politiske debatten.

Nedturen for stål- og aluminiumsaksjer startet på Wall Street torsdag, og Asia-børsene fulgte etter fredag. Men mange analytikere mener likevel at den langvarige effekten trolig blir mindre enn fryktet.

annonse

Tysklands utenriksminister er urolig for at Trumps utspill kan utløse en handelskrig med Europa, en konflikt som bare vil gagne andre.

Gabriel ber EU om å komme med en fast reaksjon på USAs varslede tollsatser. Han mener forslaget vil sette tusenvis av europeiske arbeidsplasser i fare.

– Det er ingen urettferdig konkurranse eller prisdumping fra verken tyske eller europeiske selskaper, understreker Gabriel, som ber Trump tenke seg om en gang til.

Uro i øst

Russland uttrykker bekymring for president Trumps beslutning om økt toll.

– Vi vet at det har vært en lignende reaksjon i mange europeiske hovedsteder. Vi deler denne uro og er i ferd med å analysere hvilke virkninger dette vil få for handelsforbindelsene, sier Kremls talsmann Dimitrij Peskov.

Kina kritiserer president Donald Trumps varslede tolløkning og advarer USA mot å innføre flere tiltak som kan begrense handelen.

– Hadde alle land fulgt USAs eksempel, ville det utvilsomhet hatt tungtveiende konsekvenser for den internasjonale handelen, sier talskvinne Hua Chunying i utenriksdepartementet i Beijing fredag.

Kina oppfordrer USA til å respektere internasjonale handelsregler og vise selvbeherskelse i bruken av proteksjonistiske virkemidler. USA burde begynne med gi positive bidrag til verdenshandelen, heter det videre.

annonse

Kinas handelsdepartement uttalte tidligere fredag at Beijing har oppfylt sine forpliktelser innen internasjonal handel og ber USA håndtere uoverensstemmelser gjennom forhandlinger.

Verdens rundt

I tillegg til EU, Kina og Russland har Trumps utspill vakt sterke reaksjoner i Canada, Mexico og Australia.

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er motstander av Trumps handelsutspill. Hun betegner forslaget som et alvorlig og bekymringsfullt handelshinder.

Aluminiumsgiganten Hydro forbereder seg på høyere priser i USA etter Trumps varsel om toll. Hydro advarer likevel mot at tollen kan gå verst ut over USA.

– Dersom det kommer en økning på importtollen på 10 prosent, vil det kunne øke prisen på primæraluminium i USA tilsvarende. Og det vil øke kostnadene på innsatsfaktoren for produsenter, og der er vi jo en aktør, sier Hydros kommunikasjonsdirektør Halvor Molland.

Prisøkningen vil imidlertid være lik for alle produsentene, og det vil isolert sett ikke endre Hydros konkurransevilkår i USA.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon