Vakter fotografert utenfor nasjonalforsamlingen i Kiev fredag. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ukrainske myndigheter har bedt skoler om å stenge og fabrikker om å kutte produksjonen etter at Russland nektet å gjenoppta leveringen av naturgass.

Gasskonflikten fortsetter dermed på et tidspunkt der Ukraina er rammet av sprengkulde, og mange innbyggere strever med å holde varmen.

Regjeringen ba fredag alle om å spare på gassbruken.

annonse

– Fra og med i dag anbefaler vi at virksomheten i barnehager, skoler og universiteter stanses, sa energiminister Igor Nasalyk til nasjonalforsamlingen.

Krisetiltakene skal gjelde fram til tirsdag, da været er ventet å bli noe varmere. Fredag lå temperaturen i Kiev på minus 9 grader.

I henhold til en kjennelse i en voldgiftsdomstol i Stockholm skulle Russland ha gjenopptatt gassleveringen til Ukraina torsdag. Dommen var ment å få en slutt på en årelang strid mellom de to nabolandene.

Men den russiske gassgiganten Gazprom har uventet satt foten ned. At gassen fortsatt holdes tilbake, begrunnes med at kontrakten ikke er blitt endret i henhold til avtalen som er inngått.

NTB-AFP
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon