A flag showing the logo of Italy's populist Five Star Movement (Movimento 5 Stelle - M5S) and a Guy Fawkes mask is pictured ahead of the party's congress in Rimini on September 23, 2017. Italy's populist 5-Star Movement announces its candidate for prime minister on September 23 as it braces to attempt a revolutionary shift from protest to ruling party. / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Som Resett tidligere har skrevet om, nærmer det italienske valget seg med stormskritt og mye står på spill. I denne sammenhengen har Resett tatt kontakt med italieneren Mark John Puglisi, en italiensk statsborger bosatt i Norge. Han har tidligere skrevet for Resett, er tilhenger av femstjernebevegelesen (M5S), samt grunnlegger og daglig leder for aktivistgruppen for direkte demokrati – TheRealSignsOfUs.

Siden 2008 har de etablerte partiene Forza Italia og Partito Democrático mistet mye støtte og protestpartier har vokst voldsomt i oppslutning. Hva tror du er grunnen til dette?

– Det er mange grunner til det, men hovedgrunnen er utbredelsen av korrupsjon blant Italias etablerte politikere. For eksempel, når det kommer til Forza Italia, har tidligere statsminister Berlusconi vært i politikken i 30 år med flere perioder som statsminister, og har utvilsomt vært involvert i korrupsjon. Det var derfor han ble dømt i det italienske rettssystemet og ble kastet ut av parlamentet. I dag har han ikke lov til å jobbe i noen offentlig stilling. Hans bevegelse har først og fremst mistet støtte på grunn av korrupsjon.

– For Partito Democrático (PD) sin del er historien litt annerledes. Det er PD som har hatt regjeringsmakten i Italia i løpet av de siste 4 årene. Sist gang gikk de til valg ved å fronte typiske saker for venstresiden som å stå opp for de fattige, hjelpe vanlige folk og beskytte arbeidere, men de holdt ikke sine løfter. Det har vist seg at de har vedtatt lover som undergraver rettighetene til italienske arbeidere ved å gjøre om på den italienske arbeidsmiljøloven. Under PD har landet blitt fattigere og fattigere. I stedet for å hjelpe lokalbefolkningen, har politikerne vært mer opptatt av å kausjonere ut banker, som PD-regjeringen har brukt 20 rundt millliarder euro på å redde i løpet av sin siste regjeringsperiode.

Italia har hatt en veldig uheldig økonomisk utvikling de siste årene. I hvilken grad skylder italienere på EU (eller euroen) for landets økonomiske problemer?

– Jeg tror Italia gir rundt 12 milliarder euro i året til EU og får tilbake investeringer for rundt 7 milliarder. Det finnes krefter som skylder på EU og innføringen av euroen som hovedgrunnen til Italias økonomiske problemer, men problemet ligger først og fremst i internt. Italienere generelt vil derfor først og fremst si de de største problemene er hjemmelagde.

I hvilken grad skylder italienere på EU for flyknings- og migrasjonskrisen?

– Folk i Italia er opplyst om utfordringene rundt massemigrasjonen som har pågått i rundt 15 år, men det har i den senere tid blitt mer prekært. I løpet av de siste 4 årene har det kommet rundt 150 000 flyktninger og migranter til Italia i snitt per år. Dette førte til at tidligere statsminister Renzi gikk til EU grense- og kystvaktsorganisasjonen – Frontex – for å få penger fra EU for å hjelpe Italia med utfordringen.

–Europeiske myndigheter og Renzis regjering ble enige om at alle båtflyktninger og migranter i Middelhavet alltid må dra til Italia først for å bli registrert som flyktninger i EU. PDs lederskap og europeiske myndigheter ble således enige om å gjøre Italia til Europas hoved-mottakssenter for migranter og flyktninger. Nå det kommer inn rundt 150 000 mennesker i året og dette oppfattes som urettferdig og usolidarisk av den gjennomsnittlige italieneren.

M5S leder på meningsmålingene, men det er veldig mye usikkerhet knyttet til hvordan de faktisk kommer til å regjere? Tror du de kommer til å gjennomføre sine valgløfter?

– M5S har sagt at de vil gjøre om på hele det politiske systemet i Italia med større grad av direkte demokrati ved å etablere noe som heter Rousseau-systemet. Gjennom dette systemet kan man velge representanter og fremme lovforslag – lokale, regionale eller nasjonale. Folk kan gå inn på hjemmesiden til M5S for å stemme på og endre lovgivning. Representanter for M5S må respektere hva som blir stemt over på nettsiden – det blir den offisielle politikken til M5S.

– De står også for revolusjonerende politikk som borgerlønn. I denne sammenhengen er det viktig å presisere at all politikk som M5S forslår er godkjent som gjennomførbar av økonomer som jobber for italienske myndigheter De har funnet finansiell dekning for alle forslag. Sannsynligheten for at M5S gjennomfører sine valgløfter er derfor relativt stor. De har forberedt hele landet på store forandringer.

– Når det kommer til EU-spørsmålet, har M5S gått tilbake på sine mest EU-skeptiske politiske forslag. Lederskapet til bevegelsen mener nå at situasjonen i Europa har endret seg mye. De har tidligere sagt at de vil ta Italia ut av eurosonen, men dette har de nå gått tilbake på. De ønsker i stedet å forandre EU innenfra og mener at de har fått mandat fra det italienske folk til å endre Europa.

Kommer de til makten?

– Ved siste valg, ble også M5S de største partiet, men den gang ble det en storkoalisjon mellom PD og FI for å holde M5S unna regjeringskvartalene. De kjempet sammen mot M5S og har samme plan nå. Siste valg klarte de å holde dem ute, men på den tiden var PD og FI ganske store. Siden den tid har de mistet nye oppslutning. Denne gangen tror jeg derfor at vil de ikke ha kapasitet til å holde M5S unna regjeringskvartalene. Presidenten i Italia kommer ikke til å ha noe annet valg enn å gi M5S mulighet til å forme regjering hvis meningsmålingene står seg. Det er dette mediene i Italia snakker om i dag og det er mye usikkerhet knyttet til hva som kommer til å skje i etterkant av valget.

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]