FILE - In this March 19, 2014 file photo, Pony Ma Huateng, Chairman and CEO of Tencent Holdings Ltd., attends a press conference to announce his companies' annual results in Hong Kong. Ma head the list of the richest National People's Congress attendee this year with a net worth of $47 billion. (AP Photo/Kin Cheung, File)
Del saken
  •  
  •  
  •  

Kongressen er formelt sett landets lovgivende forsamling, men fungerer i virkeligheten som et sandpåstrøingsorgan for vedtak som er fattet helt andre steder.

I år er det store ting på dagsordenen, ikke minst skal de mange tusen utsendingene fjerne paragrafen i grunnloven som begrenser antallet perioder som landets president og visepresident kan sitte. Dette forslaget får vidtrekkende følger og gjør at president Xi Jinping kan sitte så lenge han ønsker.

Blant delegatene som støtter dette forslaget helt og fullt, er det rundt 150 superrike, viser en oversikt som er utarbeidet av Hurun, Kinas versjon av Forbes’ liste over USA rike og mektige.

Øker

Gruppen av superrike falt fra 290 i fjor til 152 i år, men deres samlede formue er anslått til 650 milliarder dollar, opp nesten 20 prosent, til tross for at de er færre.

Dette er næringslivsgiganter fra selskaper innen gruvedrift, bilproduksjon og fast eiendom, men også nykomlinger som har gjort det stort i internettjenester, smarttelefoner og produksjon av det helt unike glasset som brukes av nær sagt alle produsenter av dyre telefoner.

Men til tross for at denne gruppen ønsker stabile forhold innen toppolitikken, nærer de også en viss frykt for hva president Xi skal sette i gang av aksjoner som ledd i kampen mot korrupsjon.

De to siste ofrene for den høyt profilerte kampanjen er en lite kjent oljemagnat og grunnleggeren av det enorme forsikringskomplekset Anbang, Wu Xiaohui. Begge er hentet inn til avhør.

Milliardformuer

Øverst på listen over de superrike troner Pony Ma Huateng, sjefen for internettgiganten Tencent Holdings. Han er god for 47 milliarder dollar.

Den nest rikeste er Li Shufu, styreleder i selskapet Geely, som blant annet eier svenske Volvo. Geely har også eierandeler i Malaysias Proton og det britiske sportsbilmerket Lotus. Hans formue er beregnet til 17 milliarder dollar.

Blant de få kvinnene på listen over de superrike er Zhou Qunfei. Hun har tjent seg opp en formue på 10 milliarder dollar gjennom selskapet Lens Technology, som lager avansert glass for smarttelefoner og brett.

NTB-AP

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]