Heinz-Christian Strache. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
annonse
annonse

Europeiske og israelske medier har skapt et inntrykk av at de høyreorienterte innvandringskritiske partiene i Europa ligger på grensen til å være nazistiske. Det er grovt feil. Årsaken er at også nynazister er imot islamsk innvandring, og enkelte elementer har derfor meldt seg inn i disse partiene. Men sannheten er: De kastes stort sett rett ut igjen.  

Blant partiene som er blitt hetset i mediene for påstått naziinfiltrasjon og tvilsomme holdninger til jøder, er det østerrikske Frihetspartiet under ledelse av Heinz-Christian Strache. Ryktene om hans parti er gått så langt at forholdet til Østerrike og hans parti skal diskuteres i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset om kort tid.

Heinz-Christian Strache er i dag visekansler, og hans parti danner regjering sammen med det konservative kristeligdemokratiske partiet. Internasjonalt samarbeider hans parti blant annet med Geert Wilders Frihetsparti i Nederland og Marine Le Pens Nasjonal Front i Frankrike.

annonse

I et intervju med den israelske avisen Israel Hayom sier Heinz-Christian Strache at det ikke er plass for nazister eller antisemitter i hans parti. Dessuten mener han at verden har et ansvar for å stå opp for Israels rett til å forsvare seg.

I den østerrikske regjeringen har Frihetspartiet en rekke poster som regnes som viktige i samarbeidet med Israel, som utenriksministeren, statsråden for offentlig sikkerhet og statsråden for innovasjon og teknologi, skriver Israel Hayom.

Midlertid har den israelske regjeringen besluttet å avstå fra direkte bånd med Frihetspartiets statsråder, inntil man har vurdert partiets holdninger grundigere. Strache, som har besøkt Israel et par ganger og forsvart offentlig de israelske politiske posisjonene, håper at det vil bli et bånd mellom hans parti og Israel, skriver den israelske avisen. “Det er en trist situasjon”, sier Strache og forteller at han lærte om Israels avgjørelse gjennom media. “Jeg håper at vi i nær fremtid kan normalisere relasjoner. Vi må ha tro. Vi må skape den troen og gjøre den synlig,” sier han.

annonse

“Jeg har gjort det klart at det er ikke noe rom for antisemitter i Frihetspartiet. For oss er minnet om Holocaust en forpliktelse og et ansvar for nåtiden og fremtiden. Jeg står ved det. Og jeg opplever uberettigede beskyldninger mot partiet,” legger han til.

Strache har jobbet for å eliminere nazistelementet fra sitt parti. Likevel dukker det opp nazistiske holdninger til overflaten blant enkelte medlemmer. “I ethvert samfunn er det en liten prosentandel av slike mennesker. Dessverre er dette virkeligheten, på alle steder, i alle foreninger, i alle partier. Men vi må si høyt og tydelig: Vi vil ikke tolerere det,” sier den østerrikske partilederen til Israel Hayom.

På spørsmålet om hva Israel symboliserer i hans øyne, svarer Strache: “Israel er en stat som ble bygget av folk som kom dit frivillig, men også av folk som flyktet dit på grunn av nazisme og holocaust – folk som ble tvunget til å håndtere en mordindustri, de etablerte en blomstrende stat i Midtøsten. Landet ble grunnlagt på et sted hvor folk har kriget i tusenvis av år – Babylonerne, romerne, araberne, korsfarerne. Det er en region som har en sterk innflytelse på verdenshistorien”.

“I Israel fant jødene som levde i diaspora et nytt gammelt hjemland. Så vi har et ansvar når Israels eksistens er truet. Det er fortsatt land som ikke har anerkjent Israels rett til å eksistere og krever at landet blir ødelagt. Vi må ha et klart ansvar for å si at Israel har rett til å forsvare seg, og ikke forbli inaktiv når det er en trussel mot Israel,” legger han til.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon