Oslo 20180305. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen tok i mot Etterretningstjenestens åpne trusselvurdering fra generalløytnant Morten Haga Lunde. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del

Norge må være forberedt på at en mer offensiv russisk fremferd i nordområdene innebærer en ny normalsituasjon, advarer E-tjenesten.

annonse

Etterretningssjef Morten Haga Lunde viser til at Russland under øvelsen Zapad i fjor høst for første gang etter den kalde krigens slutt for snart tre tiår siden, overførte større militære forsterkninger til Kolahalvøya.

– Overføring av luftvernstyrker og bakkebaserte, langtrekkende presisjonsvåpen representerer en endring der Russland i økende grad benytter militære midler for å sende politiske signaler til Norge og allierte nasjoner som trener og øver i våre nærområder, sa Haga.

Han presenterte mandag E-tjenestens ugraderte trusselvurdering for 2018.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

– Denne utviklingen peker i sum mot en ny militær normalsituasjon i våre nærområder. Den nye normalen i russisk aktivitet innebærer en mer offensiv russisk fremferd i nordområdene, inkludert større og kanskje også hyppigere øvinger nær Norge.

Etterretningssjefen venter økt militær aktivitet fra russisk side gjennom 2018, i form av uvarslede beredskapsøvelser, flyginger langs norskekysten og testing av nye våpensystemer i Barentshavet.

– Unngå misforståelser

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mottok E-tjenestens rapport Fokus 2018.

– Vi merker at Russland øver mer i nord, moderniserer forsvaret sitt og har en annen retorikk, sier statsråden til NTB.

Han legger samtidig til at det akkurat nå er en president Vladimir Putin i valgmodus som uttaler seg.

annonse

Bakke-Jensen sier vi ser et mer selvhevdende Russland, som imidlertid ikke utgjør noen militær trussel mot Norge. Han viser til at Norge håndterer situasjonen ved å flytte Forsvaret tilbake til Finnmark, øve mer i nord, seile med to etterretningsfartøyer i nord og kjøpe nye kapasiteter, blant annet overvåkingsfly og ubåter.

– Vi er rett og slett mer til stede for at vi skal vite hva som skjer, og ha en aktivitet parallelt med naboen vår hvor vi unngår misforståelser.

Bredt bilde

Den russiske selvhevdelsen gjør seg gjeldende på flere ulike måter. Også digitale trusler mot Norge dukker raskt opp på E-tjenestens radar.

– Russisk aktivitet er en økende utfordring for vestlige demokratier. Etterretning i det digitale rommet er den mest alvorlige trusselen mot Norge, heter det i trusselvurderingen.

Det pekes blant annet på at russiske sikkerhets- og etterretningstjenester bruker sosiale medier aktivt for å påvirke og drive etterretning.

annonse
Militærmakt politisk

Overordnet spiller militærmakt en stadig viktigere rolle i russisk utenrikspolitikk, konkluderer E-tjenesten.

– Russland fortsetter med å destabilisere Ukraina og engasjere seg militært i Syria og har vist evne til å gjennomføre operasjoner over lange avstander, heter det.

Dette skjer parallelt med at Russland det siste tiåret har gjort store investeringer i nytt og moderne forsvarsmateriell, noe Putin la stor vekt på i sin tale om rikets tilstand nylig.

E-tjenesten mener Putin har styrket sin posisjon den siste tiden, og han er i praksis uten motkandidater i presidentvalget om to uker.

(©NTB)

[email protected]

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører