Guillermo del Toro, winner of the award for best director for "The Shape of Water" celebrates in the audience at the Oscars on Sunday, March 4, 2018, at the Dolby Theatre in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

«The Shape of Water» vant Oscar for beste film da prisen ble delt ut for nittiende gang. Filmen stakk av med totalt fire Oscar-statuetter.

Filmens regissør Guillermo del Toro vant også Oscar for beste regi. «The Shape of Water» var nominert i 13 kategorier, flere enn noen andre i årets utgave av den gjeve filmprisen. Den vant også prisene for scenografi og originalmusikk.

– Jeg vil oppfordre alle andre som har et ønske om å fortelle om virkeligheten med fantasi, til å gjøre det. Dette er en dør. Spark den åpen og kom inn, sa del Toro.

Prisen ble delt ut av Faye Dunaway og Warren Beatty, som i fjor ved en feil kunngjorde at «La La Land» var vinneren, da det egentlig var «Moonlight» som vant.

Et vågestykke

Den mexicanske regissøren har selv beskrevet «The Shape of Water» som «et vågestykke». Den er en blanding av drama, romantikk, science fiction, den kalde krigen-thriller, skrekk og litt musikal attpå. Handlingen foregår i 1962 og innledes med at et forskerteam fanger en amfibieskapning som de sperrer inne i en tank.

En stum vaskedame blir interessert i skapningen og forelsker seg like godt i den. Samtidig er krefter ute etter å ta livet av amfibieskikkelsen, som de mistenker for sovjetisk spionasje.

Beste mannlige hovedrolle

Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Gary Oldman for innsatsen som britenes nasjonalhelt Winston Churchill i filmen «Darkest Hour».

Oldman vant også en BAFTA i samme kategori for samme rolle i februar.

Han konkurrerte mot Timothée Chalamet i «Call Me By Your Name», Daniel Kaluuya i «Get Out», Denzel Washington i «Roman J. Israel, Esq.» og Daniel Day-Lewis i «Phantom Thread». Sistnevnte er den eneste som har vunnet tre priser i denne kategorien.

Beste kvinnelige hovedrolle

Frances McDormand vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri». McDormand spiller en kvinne som kjemper for å få oppklart drapet på datteren etter at det lokale politiet har mislyktes i å pågripe gjerningsmannen.

Det er andre gang McDormand vinner Oscar for denne kategorien, den første gangen var for «Fargo» i 1996. Hun har vunnet tre andre Oscar-priser for beste birolle.

De andre nominerte i kategorien var Sally Hawkins i «The Shape of Water», Margot Robbie i «I, Tonya», Saoirse Ronan i «Lady Bird» og Meryl Streep i «The Post».

Prisen skulle egentlig deles ut av Casey Affleck, men etter at Affleck ble beskyldt for seksuell trakassering ble den delt ut av skuespillerne Jennifer Lawrence og Jodie Foster.

Sam Rockwell, som spiller en av politimennene McDormands rollefigur retter sin fortvilelse og sitt sinne mot, fikk prisen for beste mannlige birolle.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]