Oslo 20171004. Trond Helleland bak og Olemic Thommessen i vandrehallen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

KrF tynges av ansvaret som vippeparti, ifølge politiske kommentatorer. Partiet avgjør i praksis om stortingspresidenten får fortsette, men ber om mer tid.

– Det er Hans Fredrik Grøvan som først og fremst har holdt i denne saken for KrF. Får han gjennomslag i stortingsgruppa, så tror jeg Thommessen er ferdig, sier Fædrelandsvennens politiske redaktør Vidar Udjus til NTB.

Han mener posisjonen på vippen preger partiet, spesielt i denne saken.

– Ansvaret tynger. KrF har ved flere anledninger utsatt sin stillingtagen. Flere er nok redde for å ikke framstå som et tydelig ikke-sosialistisk parti dersom partiet bryter med de borgerlige i denne saken.

Grøvan vil selv ikke kommentere Udjus’ analyse.

Voldsomt press

Ifølge NRKs kommentator Magnus Takvam er holdningen i KrF den at stortingspresidenten snarere svekket enn styrket sin stilling med redegjørelsen han holdt for Stortinget tirsdag.

– Stemningen i gruppa er slik at det ligger an til at de ikke lenger kan ha tillit til Thommessen som stortingspresident. Men beslutningen er ikke fattet ennå, sa Takvam da han kommenterte saken på Dagsrevyen tirsdag kveld.

Politisk redaktør Berit Strøyer Aalborg i Vårt Land sier byggesaken føyer seg inn i en lang rekke saker som er krevende for KrF.

– KrF er satt under et voldsomt press fra begge sider, både i denne og andre saker som er til behandling på Stortinget, sier hun til NTB.

Snarlig konklusjon

Rødt, SV, MDG, Sp og Ap har for lengst konkludert med at Thommessen bør erstattes som stortingspresident. KrF varsler en snarlig konklusjon, men noen deadline er ifølge Grøvan ennå ikke satt.

– Vi kommer til å drøfte saken de neste dagene, og så trekker vi en konklusjon når vi er klar for det. Det behøver ikke skje denne uka, sier han til NTB.

Kostnadsoverskridelsene på Stortinget og Thommessens redegjørelse skal bli behandlet så raskt som mulig, sier finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) til NTB.

– Det vi skal gjøre, er å gi en fullmakt til å øke kostnadsrammen. Da må vi også se på hvor vi skal hente pengene fra, sier Asheim.

Komiteen regner med å ha sin innstilling klar 23. april, slik at den kan behandles i Stortinget 26. april.

Beklager, men blir

To ganger brukte stortingspresident Olemic Thommessen (H) uttrykket «sterkt beklagelig» da han tirsdag forsøkte å forklare hvordan og hvorfor kostnadene til oppgradering av et kontorbygg, et nytt post- og varemottak og en ny innkjøringstunnel kunne stige til 2,3 milliarder kroner. Bare siden i fjor høst er kostnadsrammen sprengt med nesten en halv milliard.

Thommessen brukte mye tid på å peke på Multiconsult og avgått stortingsdirektør Ida Børresen da han gikk gjennom saken.

– Kunne vi gjort mer for å etterspørre informasjon? Jeg ser at svaret på det er ja, sa presidenten til NTB i vandrehallen etter redegjørelsen.

Noen planer om å trekke seg har han likevel ikke.

– Jeg er valgt til dette vervet. Min oppgave er å føre prosjektet i havn, sier han.

Kan bli mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at Thommessen har ansvaret for at Stortinget ikke er blitt løpende orientert, slik det ble forutsatt da den forrige byggesprekken ble behandlet i juni.

SV-leder Audun Lysbakken mener redegjørelsen var preget av ansvarsfraskrivelse, mens Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad synes det er uforståelig og helt utrolig at Thommessen ikke var mer aktiv i å søke informasjon.

Thommessen vedgår at prosjektets omfang flere ganger er blitt undervurdert og at risikoen for ytterligere kostnadsoverskridelser fortsatt er høy.

– Normalt skulle usikkerheten avtatt så sent i et byggeprosjekt. Men det mangelfulle grunnlaget gjør at vi ikke har denne effekten i prosjektet, lød løypemeldingen.

(©NTB)