FILE- In this Saturday, Jan. 27, 2018, file photo, Rohingya Muslim women refugees wait in a queue to receive relief material at the Balukhali refugee camp near Cox's Bazar, Bangladesh, Saturday, Jan. 27, 2018. Three female Nobel Peace Laureates are beginning a weeklong trip to Bangladesh to meet Rohingya women who have been tortured, raped and even killed by Myanmar soldiers amid a delayed repatriation process. (AP Photo/Manish Swarup, File)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En fersk rapport fra UNHCR viser at jenter som lever på flukt har halvparten så stor sjanse for å få skolegang på ungdomsskolenivå som flyktninggutter.

Fra før er det kjent at bare halvparten av verdens om lag 3,5 millioner flyktningbarn får skolegang, og andelen faller jo eldre barna blir. Rapporten «Hennes tur» tyder på at det er jentene som i størst grad faller ut.

– Det er på tide at verdenssamfunnet anerkjenner at det er urettferdig å nekte flyktningjenter og kvinner en utdanning, sier FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi, som kaller rapporten en vekker.

Formidabel oppgave

Grandi sier det er formidable hindre som må overvinnes.

– Vi ber om en internasjonal innsats for å snu trenden, sier han.

God skolegang kan beskytte jenter mot utnytting, overgrep, tidlig graviditet og barneekteskap, påpeker UNCHR.

Avgjørende

Statsminister Erna Solberg (H) er enig.

– Utdanning er avgjørende for at hvert enkelt barn skal få muligheten til å realisere sine drømmer. Mangel på kunnskap og ferdigheter fører også til at det blir vanskeligere å delta i arbeidslivet og bidra til skatteinntekter og økonomisk vekst, sier Solberg til NTB.

– I regjeringens utviklingspolitikk er utdanning en viktig prioritet, og bare i forrige stortingsperiode doblet vi vårt bidrag til utdanning. Det har gitt resultater, mener hun.

Voldtekt og kidnapping

UNHCR trekker i sin rapport fram flere grunner til at flyktningjenter ofte går glipp av skolegang:

Fare for kidnapping eller voldtekt på skoleveien, mangel på toaletter og at jenter oftere blir satt til å bidra med å skaffe vann, brensel eller passe småsøsken.

At jentene heller ikke har tilgang på bind og tamponger når de har menstruasjon er også et problem. Når flyktningfamiliene må betale for bøker og skoleuniformer, blir ofte guttene prioritert.

UNHCR kommer med flere forslag for å bedre situasjonen, som å sikre voksne flyktninger jobb og inntekt, trygge skoleveien og å rekruttere flere kvinnelige lærere både blant flyktningene og i vertslandet der de holder til.

NTB-AFP

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]