MALMÖ , SVERIGE 20101020. Svensk politi søkte natt til onsdag etter spor i Lindängen i Malmö etter at to menn ble skutt i området. I løpet av et par timer ble tre personer skutt i Malmö og alle skal være alvorlig skadet. Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix
annonse
annonse

Bildet av Sverige falmer, ikke bare her i Norge, men rundt om i den vestlige verden. Frem til nå har det åpenbart ikke bekymret svenske politikere, men stadig flere slutter opp rundt synet om at Sveriges statsminister Stefan Löfvens (Socialdemokratene) eksperiment er i ferd med å sette dype spor i broderfolkets hverdagsliv.  Sist på banen er The New York Times, som sist lørdag tegnet et svært dystert bilde av Sverige.

Utenlandske medier gir med andre ord et helt annet bilde av utviklingen i Sverige enn sine kolleger i svenske hovedstrømsmedier. Sverige har vært og er preget av fornektelse og mangel på evne til både å omtale og å debattere de konsekvensene som ekstremt høy innvandring har påført samfunnet.

The New York Times publiserte sist lørdag en omfattende artikkel med fokus på eskalerende kriminalitet som følge av rekordhøy innvandring. De ga en rekke eksempler og underbygget sin beskrivelse grundig. Artikkelen starter med historien om en 63 år gammel chilensk mann som ble drept da han fant en håndgranat i forstaden Vårby Gård i Stockholm. The New York Times forklarer at denne nye form for kriminalitet ikke bare gir konsekvenser innad i innvandrermiljøene, men at det nå også påvirker middelklassens liv og trygghet i Sverige.

annonse

Den 63 år gamle chileneren, Daniel Cuevas Zuniga, hadde nettopp gått av nattskift på en søndag i fjor, og syklet hjem sammen med sin kone, da han så en underlig gjenstand på bakken. Han stoppet og strakk seg ned for å plukke den opp.  Det var en M-75 håndgranat, fremstilt i store mengder for den jugoslaviske nasjonale hæren, og deretter beslaglagt av paramilitære under borgerkriget på 1990-tallet. Granatene er fylt med plasteksplosiver og 3000 stålkuler, godt egnet for angrep på fiendens grøfter og bunkere. Straks Zuniga rørte ved den, utløste han detonatoren.

Trykkbølgen var så kraftig at Zunigas kone, Wanna, som syklet foran ham, ble blåst av sykkelen og endte på bakken med stygge splintskader. Hun snudde og forsøkte å krype mot mannen sin, fortalte en reporter senere, men politiet, som raskt kom til stedet hadde holdt henne tilbake.

Utrygt

annonse

Bare dager før hadde den chilenske mannen besluttet å forlate Sverige da han ikke lenger følte seg trygg. En nær venn fortalte til New York Times hvordan mannen hadde sluttet å gå ut om kveldene og etter hvert hadde konkludert med at Sverige lever i konstant fornektelse: «Svenskene er veldig gode mennesker, og de vil forandre verden. De vil at resten av verden skal være som Sverige. Sannheten er at det bildet og de ambisjonene de har er uoppnåelige. De ulovlige våpnene, og særlig håndgranater, flyter nå over Øresundsbroen, som da den åpnet i 2000, var ment å være Sveriges bidrag til det grenseløse Europa», skriver The New York Times.  Øresundsbroen gir ikke i dag bare Sverige en direkte forbindelse til det “åpne Europa”, den gir kriminelle innvandrere i Sverige daglige forsyninger av våpen, narkotika og bidrar også til ulovlig immigrasjon og menneskehandel.

Våpen fra en fjern krig på Balkan flyter inn i innvandrerkvarterene og punkterer svenskenes følelse av selvtillit, stabilitet og sikkerhet. Landets mordrate stiger ikke spesielt mye, men gjengrelaterte angrep og skytinger blir stadig hyppigere, og antall nabolag kategorisert av politiet som “no-go-zones, sosial uro og usikkerhet” stiger. Kriminalitet og innvandring er garantert høyt oppe på listen over sentrale spørsmål som svenske politikere vil diskutere foran årets valg i Sverige i september.

New York Times hadde også snakket med Gunnar Appelgren, politimester og en spesialist i gjengkriminalitet i Sverige, og han  spår at Sverige vil få se mer såkalte “drive-by shootings”, ikke minst med Kalashnikov fra Øst-Europa, som sakte og sikkert vil overta for det som for noen år siden startet med kasting av stein, flasker og brannbomber mot politi, brannvesen og ambulanser: «I øyeblikket kaster de stein og flasker på politibiler, og de lurer politiet inn i bakhold for å angripe – og det er bare et tidsspørsmål om når politiet i slike bakhold blir møtt med Kalashnikov i stedet for stein, flasker og brannbomber», sier  Appelgren til The New York Times.

Politisk sett sitter Sverige fast i en “dead-lock” der alle etablerte partier for flere år tilbake ble enige om ikke å snakke med, samarbeide med, stemme sammen med Sverigedemokraterna – det eneste partiet som søker å stanse den liberale innvandringen til Sverige. Men Sveriges høyreparti “Moderaterna” beskylder den Socialdemokratiske regjeringen for at deres liberale innvandringspolitikk nærer opp under den stigende kriminaliteten, og ønsker før høstens valg i Riksdagen å stille regjeringen til veggs med en serie spørsmål. Men noe samarbeid for å stanse Löfven blir det neppe – ei heller Moderaterna vil snakke med Sverigedemokraterna.

Krise i politiet

I fjor offentliggjorde Peter Springare, en 61 år gammel veteranpolitimann i Ørebro, et rasende Facebook-innlegg på samme dag da han gikk av med pensjon.  Etter mange år som “lojal” politimann som ikke tidligere hadde tatt noe oppgjør med den politiske ledelsen i Sverige, valgte han å ta bladet fra munnen og gi det svenske samfunnet en realistisk beskrivelse av hans arbeidshverdag. Han fortalte at navn i voldssaker i hans ukentlige rapporter stort sett var “Ali, Mohammad, Amir, Muhammed, Ali, Mohammad, Ali, Bengt, Ali, Mohammad, Abbad, Muhammed… etc.” – vel, de fleste forstod hva han mente.

Og de fleste vinnings-, volds- og overgrepssaker han hadde undersøkt ble begått av innvandrere fra «Irak, Iran, Tyrkia, Syria, Afghanistan, Somalia, Pakistan, Somalia, Syria igjen, Somalia , ukjent land, ukjent land…”, og noen få fra Sverige. Hans innlegg ble raskt delt på Facebook flere titusentalls ganger og enkelte sentrale Stockholmspolitikere startet diskusjonen om å frata Peter Springare hans rikspensjon. Og den ærligheten Peter Springare la for dagen har medført at han i ettertid to ganger har blitt etterforsket av det svenske statsadvokatembetet, både for å avklare om han brøt pålagt taushetsplikt og også fordi man mente han oppfordret til rasehat.

Sverige har hatt – og har – store utfordringer knyttet til en bevisstløs innvandringspolitikk. Enkelte norske politikere som har advart mot “svenske tilstander” har dessverre hatt helt rett. Nå har også The New York Times satt søkelys på situasjonen i Sverige, og de ser ut til å trekke de samme konklusjoner som oss andre.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon