Stemningen kan bli mer anstrengt under budsjettkonferansen enn den var da kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande gjestet filmfestivalen i Berlin forleden. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Veksten i økonomien har bitt seg fast. Det bidrar også til et noe annet utgangspunkt enn tidligere når arbeidet med statsbudsjettet for neste år sveives i gang. Mer fart i økonomien gir nemlig mindre behov for ekspansive, oljesmurte budsjetter.

– Vi må venne oss til at det er mindre penger å forhandle om, sa finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) til NTB etter å ha hørt sentralbanksjefens årstale i februar.

I talen slo Øystein Olsen fast at det går mot lysere tider – også internasjonalt. Det bærer bud om lavere ledighet og mer fart i økonomien, men også økt rente.

annonse
Mindre gass

Finansminister Siv Jensen (Frp) har selv varslet at det framover vil bli gitt mindre gass fra regjeringens side. Samme budskap kommer fra Venstres parlamentariske leder Terje Breivik, som i en årrekke har vært opptatt av å stramme inn på oljepengebruken.

– Det er ikke tvil om at behovet for å føre en ekspansiv politikk gjennom statsbudsjettet er betydelig mindre, sa han i en kommentar til Olsens årstale.

Trøsten for forhandlerne som møtes på Hurdalsjøen hotell og konferansesenter i Akershus mandag, er at vekst i økonomien også kan gi større handlingsrom i form av følge av økt skatteinngang og høyere statlige inntekter.

annonse

Konferansen starter mandag formiddag og varer i tre dager. Kun ved oppstart legges det opp til et pressemøte.

Førstereis

Fram til nå har budsjettoppgjørene mellom Venstre og KrF på den ene og Høyre og Frp på den andre siden funnet sted på Stortinget. Nå er Venstre med fra starten av, men til gjengjeld må partiet klare seg uten KrF.

Venstre og KrF var slett ikke samstemte i alle spørsmål, men partiene kan i sine nye roller komme til å føle seg mer alene enn før. Uansett har Høyre og Frp langt bredere erfaring fra disse viktige budsjettkonferansene enn Venstre.

Som daværende parlamentarisk leder var Trine Skei Grande rett nok til stede under første del av budsjettkonferansene under Bondevik II-regjeringen. Og Venstres Geir Olsen som er statssekretær i Finansdepartementet, hadde samme jobb under Per-Kristian Foss. Men ellers har Venstres mannskap tynt med erfaring fra budsjettkonferanser.

Ensom kamp

Regjeringen holder hvert år to konferanser i forbindelse med arbeidet med statsbudsjettet, som oftest i mars og august. Mars-konferansen varer normalt i tre dager og regnes som den viktigste.

Der møter regjeringens medlemmer til det som kan fortone seg som en ensom kamp om egne hjertesaker. Statsministeren og finansministeren er nemlig alene om å stille med stab under møtene.

annonse

Et unntak gjøres etter det NTB forstår i år, når Venstre-leder Trine Skei Grande ventes å få følge av sin statssekretær Frida Blomgren. Det er også tradisjon for at regjeringspartienes parlamentariske ledere og finanspolitiske talspersoner får delta under første del av budsjettkonferansene.

Det kan være til hjelp for det ferske regjeringspartiet Venstre, for parlamentarisk leder Terje Breivik har jo de siste fem årene forhandlet med Høyre og Frp om statsbudsjettet fra sin posisjon på Stortinget.

NTB-Mats Rønning
(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon