Oslo 20030309 Ved å være aktiv, lærevillig og interessert og følge med på det som foregår, kan hjernen utvikle seg videre gjennom hele livet, og helsen bli bedre. Dette er budskapet fra norske nevrologer, som denne uken arrangerer Hjerneuken 2003 - en internasjonal opplysningskampanje for å lære folk å ta bedre vare på hjernen sin. Illustrasjon: Den norske lægeforening / SCANPIX
Del saken
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Etter 13 års alder produseres det ikke lenger nye celler i den delen av hjernen som er sete for hukommelse og læring, mener amerikanske forskere.

Funnene utfordrer et utbredt syn om at den delen av hjernen som heter hippocampus, produserer stadig nye nevroner langt inn i menneskets alderdom, slik som hos andre pattedyr.

Nevroner er celler som transporterer informasjon gjennom kjemiske og elektriske signaler til tallrike andre nevroner i enorme nettverk.

Disse cellene gjør at pattedyr kan forholde seg til sine omgivelser gjennom å transportere inntrykk av ytre stimuli som lukt, lyd og smak til sentralnervesystemet og deretter til muskler og kjertler som svarer på inntrykkene.

Hjelp mot alderdom

Det finnes forskning som hevder at flere hundre nevroner dannes hver eneste dag, og teorien er at dersom man kan finne det som øker nevronproduksjonen, kan man motvirke effektene av alderdom.

Medforfatter til rapporten som gjengis i tidsskriftet Nature, Arturo Alvarez-Buylla ved University of California i San Francisco, sier at forskerne har undersøkt vev fra 59 voksne og barn uten å finne nye nevroner i personer eldre enn 18 år.

De har funnet noen i spedbarn mellom fødsel og ett år, noen ved 7-års alder og noen rundt 13 år. Få etter det. Dette tyder ifølge forskerne på at cellene i hippocampus i all hovedsak blir dannet under svangerskapet.

Stridsemne

De fant riktignok noe nye nevroner i andre deler av hjernen, men dette er områder som ennå ikke er fullt ut kartlagt med tanke på nevronproduksjon (nevrogenesis).

Hjerneforsker Jason Snyder ved University of British Columbia betegner rapporten som tankevekkende og sier at konklusjonene garantert vil utløse friske debatter.

Han viser til at det er utbredt enighet om at hippocampus er en del av hjernen der det stadig foregår produksjon av nevroner hos mennesker, på samme måte som hos dyr.

(©NTB)

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]