Oslo 20180308. Statsminister Erna Solberg inviterte til frokostmøte om minoritetskvinner og likestilling i statsministerboligen på den internasjonale kvinnedagen torsdag 8. mars. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken
  • 950
  •  
  •  

Erna Solberg tok et oppgjør med det hun kaller «rasistiske beskyttelsesgrupper» etter et frokostmøte med minoritetskvinner i statsministerboligen 8. mars.

– Om det er snakk om grupper eller noe som er organisert på annen måte, skal jeg ikke ha sagt. Men det er mye hets i sosiale medier mot personer med innvandrerbakgrunn, sier statsministeren til NTB.

Hun har tatt spaltisten og samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali kraftig i forsvar de siste dagene og slått fast at nett-troll på ytterste høyre midlertidig har lyktes i å tvinge henne til taushet. Ali skulle ha deltatt på 8. mars-markeringen i Bergen, men har etter omfattende netthets trukket seg fra dette og andre arrangementer.

– Rasisme

Solberg mener deler av hetsen som Ali er møtt med, må betraktes som rasisme. Bruken av ordet «hettemåke» om den hijabkledde unge kvinnen er et slikt eksempel, ifølge statsministeren.

– Jeg mener det er rasisme, kanskje også religiøs rasisme. Det er snakk om hets mot muslimer som stikker hodet fram i debatten, sier Solberg.

Det er sjelden statsministeren bruker rasismebegrepet, men i denne sammenhengen mener hun det er fullt ut berettiget.

– Det er viktig å ikke slenge rundt seg med rasismebegrepet. Det synes jeg av og til blir gjort. Men når du bruker kjennetegn ved personer som den enkeltes kulturbakgrunn eller etnisitet så er det et preg av rasisme i det, sier hun.

Viktig kamp

Nancy Herz, Sofia Srour, Shabana Rehman Gaarder og Amal Aden var blant de mange minoritetskvinnene som torsdag morgen var invitert på frokost i statsministerboligen i anledning 8. mars.

Skam, æreskultur og negativ sosial kontroll, men også diskriminering og utestenging var tema for samtalene, ikke minst i arbeidslivet.

– For meg har det vært viktig i over 20 år å snakke om disse temaene. Det er kanskje når det gjelder minoritetskvinner at det er minst likestilling i det norske samfunnet, sier statsministeren.

Metoo

Over hele den vestlige verden setter metoo-kampanjen preg på den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Så også i Norge, der kampanjen har ført til konsekvenser for flere profilerte menn – ikke minst i politikken.

– Metoo viser oss at kjønnsbasert og seksuell trakassering foregår i stort monn. Det har vært en vekker, ikke minst fordi rutinene mange steder har vært for dårlige når det gjelder å håndtere slike saker, sier Solberg.

Statsministeren har gitt uttrykk for at Terje Søviknes (Frp) har gjort seg fortjent til en ny sjanse, men vil ikke si hva hun mener om at Trond Giske (Ap) ifølge Adresseavisen allerede nå er aktuell for nye, lokale tillitsverv i partiet.

– Jeg kommenterer ikke andre partier håndtering av metoo-saker. Men Terje Søviknes sitter i min regjering, og det er tross alt 18 og et halvt år siden den saken skjedde, sier Solberg.

På spørsmål om når Høyre-representant Kristian Tonning Riise kan komme tilbake i nye tillitsverv i partiet, svarer hun som følger:

– Det vil jeg ikke gi noen vurderinger av. Vi er ikke ferdig med behandlingen av saken hans ennå.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 950
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]