President Donald Trump snakket om toll under regjeringsmøtet i Det hvite hus torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

– Vi kommer til å være veldig rettferdig, vi kommer til å bli veldig fleksibel, sa Trump i et møte med sin regjering torsdag.

Senere samme dag har han invitert til en seremoni i Det hvite hus der tiltaket skal undertegnes.

– Vi kommer til å beskytte den amerikanske arbeideren, slik jeg lovte under min valgkamp, sier Trump.

annonse

Presidenten gjentok at Mexico og Canada kan bli unntatt tollen hvis forhandlingene om en ny NAFTA-avtale går bra. Også Australia kan slippe unna.

– Vi har et veldig nært forhold til Australia, vi har et handelsoverskudd med Australia, et flott land, en langsiktig partner, sier Trump og tilføyer:

– Vi kommer til å gjøre noen greier med dem og vi kommer til å gjøre noen greier med noen andre land.

Planen er å innføre en tollsats på 25 prosent på utenlandsk stål og 10 prosent på aluminium, gjentok han.

annonse

Presidentens handelsrådgiver Peter Navarro har uttalt at tollsatsene kan tre i kraft i løpet av 15 til 30 dager. Men kilder i Det hvite hus sier at detaljene i Trumps plan fortsatt ikke er på plass, og det er uklart når tollregimet skal tre i kraft.

EU har reagert kraftig på forslaget og gjort det klart at de er klar til å starte en handelskrig dersom USA gjør alvor av truslene.

NTB-AFP-AP
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon