EUs president Donald Tusk. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

EU kan ikke tilby Storbritannia det samme innenfor handel med tjenester som innenfor handel med varer, advarer president Donald Tusk.

Statsminister Theresa May har tatt til orde for høye ambisjoner og politisk «nybrottsarbeid» når EU og Storbritannia skal forhandle om en framtidig avtale om tjenestehandel.

Finansminister Philip Hammond har fastslått at en ambisiøs handelsavtale for finanstjenester vil være i begges interesse.

annonse

EUs president Donald Tusk er derimot ikke fullt så sikker på akkurat dét.

– Jeg har full respekt for finansministerens kompetanse til å definere Storbritannias interesser. Men jeg vil be ham om å la oss selv definere hva som er i EUs interesse, sier han.

Tjenestehandel er noe helt annet enn varehandel, påpeker Tusk.

– Tjenester handler ikke om tollsatser. Tjenester handler om felles regler, felles overvåking og felles håndheving. For å sikre like konkurransevilkår. For å sikre integriteten i det indre marked. Og til sjuende sist for å sikre økonomisk stabilitet. Det er grunnen til at vi ikke kan tilby det samme innenfor tjenester som vi kan tilby innenfor varer. Det er også grunnen til at frihandelsavtaler ikke har detaljerte regler om finanstjenester, forklarer Tusk.

annonse

– Vi bør alle være klar over at også når det gjelder finanstjenester, vil livet være annerledes etter brexit, sier han.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon