Oslo 20180306. Ap leder Jonas Gahr Støre på Stortinget under redegjørelsen om byggeprosjektet tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Arbeiderpartiet kan bli tungen på vektskålen i striden om norsk medlemskap i EUs energibyrå Acer. Nesten 100 Ap-ordførere ber partiet si nei.

LOs to største forbund, Fagforbundet og Fellesforbundet, vedtok torsdag at de også er imot et medlemskap. EL og IT Forbundet er allerede motstander, og dermed også LO som helhet dersom saken blir tatt opp der, skriver Klassekampen.

Stridens handler om norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke, som vil føre til at Norge blir underlagt EUs energitilsyn Acer. Flere frykter at Norge dermed kan miste kontroll over vannkraften.

Sp, Rødt og SV har allerede sagt nei, og ifølge avisen ligger Kristelig Folkeparti også an til å gå imot Acer.

Innad i Ap er det uenighet om medlemskap. 97 ordførere har levert et opprop til stortingsgruppa der de krever at partiet sier nei. Også flere fylkeslag er imot.

Aps stortingsgruppe krever at regjeringen innfrir seks forutsetninger for at partiet skal kunne støtte EUs tredje energimarkedspakke, blant annet at private utenlandskabler skal stoppes.

Stortingets energi- og miljøkomité har fått utsatt fristen til 19. mars med å avgi innstilling i saken, ifølge avisen. Norge har aldri tidligere brukt reservasjonsretten i EØS-avtalen mot et EU-direktiv.

Organisasjonen Nei til EU merker engasjementet knyttet til spørsmålet om medlemskap i energibyrået, skriver Nationen. Blant 600 nye medlemmer i Nei til EU siden nyttår, oppgir de fleste energipakken som hovedgrunn.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]