TROLL, ANTARKTIS 20080120: Områdene rundt Jutulsessen er spektakulært med både is, fjell og fugl på blåisen et par timers tur med beltebil fra den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud land i Antarktis. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Del saken
 • 43
 •  
 •  
 •  
 •  

NTB er kjent for at de sjelden eller aldri sender ut faktabaserte tekster om klimaet. Dagens eksempel har overskriften «Varmerekord i Arktis.» i enkelte medier. Dette er ikke faktabasert informasjon. Fønvind og varme i et døgn eller tre er helt vanlig i Arktis og forekommer stadig vekk.

Professor Ole Humlum som lenge har undervist ved UNIS på Svalbard skriver om mildværet på Facebook, oversatt til norsk:
«Det er ikke uvanlig. Ifølge offisielle daglige værdata (siden 1975) ved Svalbard Lufthavn er slike midtvinters (November-Mars) mildvær noe som typisk skjer 2-8 ganger hver vinter. Årlig antall varierer fra 0 til 14. Rekorden er fra vinteren 2005-06 med 14 tilfeller av kortvarig mildvær. Til nå har vinteren 2017-18 hatt 6 slike

Is-minimum i Arktis var i 2007 og 2012 (årsak uvanlig storm), og siden da har havisen i Arktis lagt på seg, både i tykkelse og volum. Klimarealistene hadde en analyse av havisen i februar som kan leses her. Figurene som er vedlagt viser hvordan isen har blitt tykkere, det er spesielt godt synlig hvis man studerer det grønne feltet I figuren.

Nå varierer temperaturen i Arktis fra 40-45 minus (Grønland) til 15-20 minus (Svalbard). Medmindre det er plussgrader smelter som kjent ikke is.

Det er et problem for ytringsfriheten i Norge at en aktør som NTB nesten utelukkende bringer til torgs propagandaen fra lobbyistene i det klimaindustrielle komplekset. Når NTB systematisk unnlater å formidle synet til den naturvitenskapelige hovedretningen innen klimavitenskapen, så har vi forhold tilsvarende det vi bare finner i land Norge vanligvis ikke sammenlinger seg med.

Kan vi vennligst få litt faktabasert klimajournalistikk, NTB.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 43
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]