Inngangspartiet til Sametinget i Karasjok. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I 2017 var antallet innmeldte i Sametingets valgmanntall i Oslo, Tromsø, Alta, Bodø, Trondheim og Bergen til sammen på 4193 personer. Dette er 42 % mer enn antallet innmeldte i Karasjok og Kautokeino kommune til sammen. Det er også flere innmeldte i dette manntallet i Tromsø kommune enn i Karasjok kommune.

En av stifterne av Norske Samers Riksforbund (NSR), Odd Mathis Hætta, som også var med i NSR-styret i en årrekke og leder av NSR i en periode, skriver i boka «Samer og samiske forhold i navn og tall» om Sametingets valgmanntall. Han skriver blant annet at «det er ikke lenger kulturen og språket som er bærebjelken i samemanntallet, men rase og blod».(s.118)

Tre professorer oppsummerer i fellesskap i boka «Den samiske medborgeren», resultatet av en undersøkelse gjort i 2009, om forskjeller og likheter mellom de som er innmeldt i Sametingets valgmanntall, i byene og i forvaltningsområdet for samisk språk. Det gjør de på denne måten: «Forskjellen mellom de registrerte samene i byene og de registrerte samene i forvaltningsområdet er veldig stor.» (s.245) Altså ikke bare stor, men «veldig stor».

Alt dette illustrerer det absurde ved Sametingssystemet og ved norsk samepolitikk.

Av uforståelige grunner signaliserer nå ledelsen i Høyre at de ønsker å tildele ennå større politisk og forvaltningsmessig makt og innflytelse over samfunnsutviklingen nordpå til disse bymenneskene som er innmeldt i Sametingets valgmanntall. Mennesker som ikke på noen som helst måte skiller seg ut i fra den øvrige befolkningen i byene når det gjelder slikt som levesett, livssituasjon, språk og kultur.

Når jeg skriver uforståelig, er det fordi ledelsen i Høyre aldri har gitt noen politisk begrunnelse for hvorfor de ønsker å tildele de som er innmeldt i Sametingets valgmanntall stadig større politisk og forvaltningsmessig makt og innflytelse over samfunnsutviklingen i nord.

Det er nå på tide at ledelsen i Høyre forteller sine egne medlemmer, sine velgere og befolkningen for øvrig, hvorfor de ønsker en slik utvikling.