Inngangspartiet til Sametinget i Karasjok. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
  • 8
  •  
  •  

I 2017 var antallet innmeldte i Sametingets valgmanntall i Oslo, Tromsø, Alta, Bodø, Trondheim og Bergen til sammen på 4193 personer. Dette er 42 % mer enn antallet innmeldte i Karasjok og Kautokeino kommune til sammen. Det er også flere innmeldte i dette manntallet i Tromsø kommune enn i Karasjok kommune.

En av stifterne av Norske Samers Riksforbund (NSR), Odd Mathis Hætta, som også var med i NSR-styret i en årrekke og leder av NSR i en periode, skriver i boka «Samer og samiske forhold i navn og tall» om Sametingets valgmanntall. Han skriver blant annet at «det er ikke lenger kulturen og språket som er bærebjelken i samemanntallet, men rase og blod».(s.118)

Tre professorer oppsummerer i fellesskap i boka «Den samiske medborgeren», resultatet av en undersøkelse gjort i 2009, om forskjeller og likheter mellom de som er innmeldt i Sametingets valgmanntall, i byene og i forvaltningsområdet for samisk språk. Det gjør de på denne måten: «Forskjellen mellom de registrerte samene i byene og de registrerte samene i forvaltningsområdet er veldig stor.» (s.245) Altså ikke bare stor, men «veldig stor».

Alt dette illustrerer det absurde ved Sametingssystemet og ved norsk samepolitikk.

Av uforståelige grunner signaliserer nå ledelsen i Høyre at de ønsker å tildele ennå større politisk og forvaltningsmessig makt og innflytelse over samfunnsutviklingen nordpå til disse bymenneskene som er innmeldt i Sametingets valgmanntall. Mennesker som ikke på noen som helst måte skiller seg ut i fra den øvrige befolkningen i byene når det gjelder slikt som levesett, livssituasjon, språk og kultur.

Når jeg skriver uforståelig, er det fordi ledelsen i Høyre aldri har gitt noen politisk begrunnelse for hvorfor de ønsker å tildele de som er innmeldt i Sametingets valgmanntall stadig større politisk og forvaltningsmessig makt og innflytelse over samfunnsutviklingen i nord.

Det er nå på tide at ledelsen i Høyre forteller sine egne medlemmer, sine velgere og befolkningen for øvrig, hvorfor de ønsker en slik utvikling.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 8
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]