Personnel in hazmat suits work to secure a tent covering a bench in the Maltings shopping centre in Salisbury, England on Thursday March 8, 2018, where former Russian double agent Sergei Skripal and his daughter Yulia were found critically ill by exposure to a nerve agent on Sunday. (Andrew Matthews/PA via AP)
annonse
annonse

Skripal og datteren Julia ble ifølge britisk politi forsøkt drept med nervegift i Salisbury sist søndag, og de to ligger fortsatt i koma på sykehuset.

Tre politimenn som kom først til benken der de to satt, ble også syke. Den ene av dem er fortsatt innlagt på sykehus. 16 andre som hadde oppholdt seg i nærheten av Skripal, ble også sendt til sykehus med lettere symptomer på forgiftning.

Lørdag samlet innenriksminister Amber Rudd det såkalte sikkerhetskabinettet for å informere om etterforskningen.

annonse

Britisk politi opplyser at det er fastslått hvilken type nervegift som ble benyttet, men det er ikke kjent hvor den kom fra, hvem som sto bak, hvordan Skripal og datteren ble eksponert for giften eller hva motivet var.

Britiske medier spekulerer i om Russland kan stå bak attentatet, noe Kreml avviser.

– Vesten beskylder oss for alt som går galt i verden, sa Russlands utenriksministeren, Sergej Lavrov fredag.

Britisk spion
annonse

Skripal jobbet tidligere for Russlands militære etterretningstjeneste (GRU), men ble avslørt som britisk spion i 2004 og dømt til 15 års fengsel.

Under rettssaken kom det fram at han helt siden 1995 hadde forsynt den britiske etterretningstjenesten (MI6) med hemmelig informasjon.

I 2010 ble han løslatt og utlevert til Storbritannia som ledd i en fangeutveksling, og siden har han bodd i Salisbury.

Uklart motiv

Russisk etterretning har tidligere tatt livet av avhoppere, men det er uklart hvorfor de eventuelt skulle ønske livet av Skripal.

At Skripal ble benådet av daværende president Dmitrij Medvedev og fikk reise til Storbritannia, tyder ikke på at han ble ansett å være i besittelse av hemmeligheter av betydning for Russland.

Det er ikke kjent hvordan eksagenten har livnært seg siden han flyttet til Salisbury, eller hvilke miljøer han har hatt kontakt med der.

annonse
Sperret av gravsted

Skripals kone Ludmila døde 59 år gammel i 2012, angivelig av livmorkreft.

Sønnen Alexander døde under et besøk i St. Petersburg i fjor, 43 år gammel. Dødsårsaken ble da oppgitt å være leversvikt, men det råder en viss tvil om dette.

Begge de to er gravlagt i Salisbury, og politiet har sperret av gravstedene, trolig for å åpne gravene og ta nye prøver for å undersøke dødsårsaken på nytt.

NTB-DPA

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon