Personnel in hazmat suits work to secure a tent covering a bench in the Maltings shopping centre in Salisbury, England on Thursday March 8, 2018, where former Russian double agent Sergei Skripal and his daughter Yulia were found critically ill by exposure to a nerve agent on Sunday. (Andrew Matthews/PA via AP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Skripal og datteren Julia ble ifølge britisk politi forsøkt drept med nervegift i Salisbury sist søndag, og de to ligger fortsatt i koma på sykehuset.

Tre politimenn som kom først til benken der de to satt, ble også syke. Den ene av dem er fortsatt innlagt på sykehus. 16 andre som hadde oppholdt seg i nærheten av Skripal, ble også sendt til sykehus med lettere symptomer på forgiftning.

Lørdag samlet innenriksminister Amber Rudd det såkalte sikkerhetskabinettet for å informere om etterforskningen.

Britisk politi opplyser at det er fastslått hvilken type nervegift som ble benyttet, men det er ikke kjent hvor den kom fra, hvem som sto bak, hvordan Skripal og datteren ble eksponert for giften eller hva motivet var.

Britiske medier spekulerer i om Russland kan stå bak attentatet, noe Kreml avviser.

– Vesten beskylder oss for alt som går galt i verden, sa Russlands utenriksministeren, Sergej Lavrov fredag.

Britisk spion

Skripal jobbet tidligere for Russlands militære etterretningstjeneste (GRU), men ble avslørt som britisk spion i 2004 og dømt til 15 års fengsel.

Under rettssaken kom det fram at han helt siden 1995 hadde forsynt den britiske etterretningstjenesten (MI6) med hemmelig informasjon.

I 2010 ble han løslatt og utlevert til Storbritannia som ledd i en fangeutveksling, og siden har han bodd i Salisbury.

Uklart motiv

Russisk etterretning har tidligere tatt livet av avhoppere, men det er uklart hvorfor de eventuelt skulle ønske livet av Skripal.

At Skripal ble benådet av daværende president Dmitrij Medvedev og fikk reise til Storbritannia, tyder ikke på at han ble ansett å være i besittelse av hemmeligheter av betydning for Russland.

Det er ikke kjent hvordan eksagenten har livnært seg siden han flyttet til Salisbury, eller hvilke miljøer han har hatt kontakt med der.

Sperret av gravsted

Skripals kone Ludmila døde 59 år gammel i 2012, angivelig av livmorkreft.

Sønnen Alexander døde under et besøk i St. Petersburg i fjor, 43 år gammel. Dødsårsaken ble da oppgitt å være leversvikt, men det råder en viss tvil om dette.

Begge de to er gravlagt i Salisbury, og politiet har sperret av gravstedene, trolig for å åpne gravene og ta nye prøver for å undersøke dødsårsaken på nytt.

NTB-DPA

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]