European Commissioner for Trade Cecilia Malmstroem, right, speaks with U.S. Trade Representative Robert Lighthizer prior to a meeting at EU headquarters in Brussels on Saturday, March 10, 2018. The EU is still seeking clarity from Washington about whether the 28-nation bloc will be exempt from U.S. President Donald Trump's steel and aluminum tariffs. (Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)
annonse

Malmströms møte med USAs handelsrepresentant skulle etter planen ha funnet sted i Brussel mandag formiddag, men måtte utsettes i to timer fordi flyet med Robert Lighthizer var forsinket.

Med på møtet var også Japans handelsminister Hiroshige Seko, som også håper på et unntak fra tollen president Donald Trump innførte tidligere i uken.

– EU kommer til å overbringe et budskap om at vi forventer fullt unntak fra de amerikanske tiltakene, uten betingelser eller forhandlinger, sa en kilde i EU-kommisjonen før lørdagens møte.

annonse
Åpner for unntak

President Donald Trump undertegnet denne uka en ordre om å innføre 25 prosent toll på stål og 10 prosent på aluminium.

Den formelle begrunnelsen er at USA produserer så lite stål og aluminium at det utgjør en trussel mot landets sikkerhet.

Tollen trer i kraft 23. mars og vil i utgangspunktet ramme alle land unntatt Canada og Mexico. De får utsettelse til de eventuelt går med på USAs vilkår i forhandlingene om en ny frihandelsavtale.

Andre allierte land kan også få unntak om de setter seg til forhandlingsbordet med USA, lover Trump.

EU vil svare

EU har ingen planer om å forhandle og har alt lagt fram en liste over amerikanske produkter som kan bli ilagt toll dersom unionen ikke får unntak for tollen på stål og aluminium.

Listen inneholder alt fra amerikanske sigaretter og bourbon til peanøttsmør, tranebær og appelsinjus.

annonse

Eller «alt du spiser til frokost», som Malmström formulerer det.

NTB-DPA

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.