President Donald Trump snakket om toll under regjeringsmøtet i Det hvite hus torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

USAs Donald Trump sa fredag at det jobbes med å få i stand en ny sikkerhetsavtale med Australia. Men statsminister Malcolm Turnbull tilbakeviser dette.

– Snakket med statsminister Turnbull. Han er forpliktet til et rettferdig og gjensidig forhold, både militært og i handel. Jobber raskt med å få på plass en sikkerhetsavtale så vi ikke må pålegge vår allierte, den storartede nasjonen Australia, stål- og aluminiumsavgifter, tvitret Trump fredag.

Kort tid etter tok også Turnbull til Twitter:

– Strålende diskusjon om sikkerhet og handel. Australia og USAs forhold er rettferdig og likeverdig og nasjonene har ingen nærere alliert. Takk for at du bekreftet at de nye tollsatsene ikke må pålegges Australia, det er bra for arbeidsplasser både i Australia og USA.

På spørsmål fra Wall Street Journal om en ny avtale ligger på bordet, svarer Turnbull nei og at dette kun er en måte å snakke om den juridiske prosessen de må gjennom for å ikke bli pålagt tollsatser.

Trump vedtok en ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium denne uken. Den formelle begrunnelsen er at USA i dag produserer så lite stål og aluminium selv at det utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet. Presidentens håp er at den nye tollen skal gjøre det mulig for amerikanske selskaper å vekke til live igjen nedlagte anlegg, øke produksjonen og ansette flere.

Tollen trer i kraft 23. mars. Den vil i utgangspunktet ramme alle land unntatt Canada og Mexico. At Australia også muligens kan slippe den nye tollen, antydet Trump allerede i et regjeringsmøte torsdag.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]