A dealer shuffles playing cards on the table at the World Series of Poker Europe competition at the Empire Casino in London October 1, 2008. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN)
Del saken
 • 57
 •  
 •  
 •  
 •  

For litt over en uke siden kunne Aftenposten rapportere at 100 politifolk gikk til væpnet razzia mot ulovlige pokerklubber i hovedstaden. Det er ikke ulovlig å spille med penger i Norge, det er tillatt med gambling, rulett og oddsspill, så lenge det skjer i regi av Norsk Tipping. Men poker derimot er ulovlig.

Spillerne som ble berørt av politiets razzia forstår ikke hvorfor politiet ikke bruker ressursene sine på noe mer presserende.

– Det er ufattelig trist at politiet bruker så masse ressurser på dette når de i stedet kunne brukt tiden på mer alvorlig kriminalitet, sier en av spillerne til Aftenposten.

Resett har snakket med en pokerspiller, han har av åpenbare grunner ønsket å være anonym. Han syns det er viktig å understreke at det er helt vanlige folk i alle aldersgrupper som spiller poker.

– Jeg har spilt poker i mange år og har vært på de fleste klubbene i Oslo. Jeg syns det virker som om media vil skape et inntrykk av at pokerklubber er preget av kriminalitet, dop og skumle mennesker.

Virkeligheten er, ifølge mannen, en helt annen.

– Det er helt vanlige folk med helt vanlige innsatser. Men de vil ha det til at poker er farlig og skaper spillavhengighet, mens alt som går gjennom Norsk Tipping er innenfor. Regulering av pokerklubber vil også skape mindre spillavhengighet fordi man da kan innføre regler som aldersgrenser og begrensninger i innsats.

Myndighetene må forstå at de aldri vil kunne få folk til å slutte å spille poker, understreker han. Svært mange spiller poker og har det som en hobby, og kommer ikke til å slutte med det, selv om det er ulovlig.

– Politikerne må bare innse det. De skaper bare en mer utrygg by. Politiet vil jo at dette skal være lovlig. Mange av pokerklubbenes stamgjester er politifolk. Derfor har politiet i en stund sett gjennom fingrene på dette. De har visst lenge hvor klubbene har vært og har frekventert dem selv. Så kom det en artikkel i Aftenposten som gjorde det vanskelig for politiet å unnlate å gripe inn, sier mannen.

Lotteritilsynet bistod politiet i razzia-aksjonen Aftenposten rapporterte om. Det er et direktorat med ansvar for å kontrollere norske pengespill, der Norsk Tipping har monopol.

– Norsk Tipping skal ha sitt monopol og det skal ikke være noe poker, slik vil Lotteritilsynet ha det. Det er jo litt merkelig at det nettopp er her man snakker om spillavhengighet. Det er lov med ren gambling, det er lov med oddsspill, og det er lov å spille rulett. Disse spillene skaper jo mer spillavhengighet. Poker krever jo faktisk noen ferdigheter.

Poker er for mange mennesker en hobby, og for det blir de stigmatisert som problematiske lovbrytere.

– Det er mange blant oss som er veldig lei seg og bare vil spille poker. Det er jo bare en hobby for oss. Når et sted blir stengt av politiet, åpnes et nytt et annet sted. Det skaper bare mer utrygghet, slår mannen fast.

Han mener at myndighetene i stedet burde begynne å skatte og regulere pokerklubbene. Det kan føre til økte skatteinntekter og politiet kan bruke sine ressurser på mer alvorlig kriminalitet.

– Alle kunne ha vært fornøyde med en slik løsning. Det er på riktig vei, FrP fikk jo til at man kunne spille en dag i året på Gardermoen. Noen bestemte seg for å sette opp et eget spill ved siden av dette lovlige spillet. Lotteritilsynet fikk greie på dette og da ble det razzia der.

KrF og Arbeiderpartiet kjører hardt på argumentasjonen om at de ikke ønsker mer spillavhengighet og således ikke ønsker å tillate nok en form for spill med penger.

– Man kan gamble på nett og det finnes mange verre spill. Selskapene reklamerer til og med på TV. Jeg vil tro dette medvirker mye mer til spillavhengighet enn poker.

Mannen er frustrert over å bli stemplet som lovbryter på grunn av sin hobby, som ikke har noen effekt, hverken negativ eller positiv, på andre menneskers liv.

– Leser man i media får man nesten inntrykk av at det er personer som driver med grov kriminalitet som drifter disse klubbene. Sannheten er at det er helt vanlige nordmenn med gode jobber som spiller poker og man blir som spiller satt i bås som lovbryter og eierne av klubbene fremstilles nær sagt som tungt kriminelle.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 57
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]