Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. . Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret over følgene USAs bistandskutt får for millioner av palestinske flyktninger.

Fredag fikk Søreide besøk av lederen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), Pierre Krähenbühl.

UNRWA gir mat, skolegang, helsetilbud og annen støtte til 5,3 millioner palestinske flyktninger på Vestbredden, Gazastripen, i Jordan, Libanon og Syria.

annonse

Organisasjonen har i flere år slitt med budsjettunderskudd, men situasjonen ble dramatisk forverret da USA i januar kuttet støtten med en halv milliard kroner.

President Donald Trump truer også med å kutte resten av støtten til UNRWA, noe som ifølge Krähenbühl kan resultere i et budsjettunderskudd på nærmere 3,5 milliarder kroner i år.

Sårbar gruppe

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deler Krähenbühls bekymring for hvilke følger dette kan få.

– De palestinske flyktningene er i utgangspunktet en sårbar gruppe som lever under svært vanskelige kår. Dersom UNRWAs tjenestetilbud svekkes ytterligere som følge av at de mislykkes med å mobilisere ressurser, frykter jeg at det blir enda mer uro i regionen, sier hun.

15. mars har UNRWA sammen med Sverige, Jordan og Egypt innkalt til ekstraordinært givermøte i håp om å sikre nye bidrag til organisasjonen.

Norsk støtte

– Det er avgjørende at FN har tilstrekkelige ressurser slik at palestinske flyktninger får skolegang og helsetilbud, sier Søreide.

Norge bidrar i år med 125 millioner i såkalt kjernebidrag til UNRWA, og dette ble utbetalt alt i januar for å avhjelpe den vanskelige økonomiske situasjonen.

Ifølge Søreide planlegger Norge også å bidra med ytterligere 105 millioner kroner i humanitære bidrag og prosjektstøtte til UNRWA i år.

(©NTB)

[email protected]

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]