Elever og lærer i klassesituasjon på barneskole. Modellklarert. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Oslo kommune må ansatte 340 nye lærere for å nå den nye lærernormen som KrF fikk gjennomslag for før jul.

Flere store byer må jobbe på spreng for å komme i mål, mens Finnmark knapt vil ha behov for en eneste ny lærer, skriver Aftenposten.

Den nye lærernormen slår inn for fullt i 2019, og innebærer at det maksimalt skal være 16 elever per lærer på 1. til 4. trinn, og 21 elever per lærer fra 5. til 10. trinn.

Formidabel oppgave

Det er allerede til høsten behov for 340 lærerstillinger i Oslo, i tillegg til de rundt 450 nye lærerne som uansett må ansettes på grunn av elevtallsvekst og lærere som går av med pensjon, opplyser kommunikasjonssjef Trine Synøve Lie Larsen i Utdanningsetaten i Oslo kommune til avisen. Hun betegner oppgaven som formidabel.

Til tross for lærermangelen på mange skoler, er det også skoler der lærertettheten er høyere enn det normen krever.

Kunnskapsdepartementet har opplyst at man vil komme tilbake til finansiering av normen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai.

Spørsmålet blir om kommunene får tilført penger som dekker opp behovet, eller om kommuner som Oslo blir nødt til å overføre lærere fra skoler der lærertettheten i dag er for høy. Det har Utdanningsetaten ikke tatt utgangspunkt i.

Høring

Forslaget til endringer i forskrift til opplæringsloven ble sendt på høring torsdag denne uka. Her fastslås det at problemet kan løses enten ved nyansettelser eller ved å flytte lærere mellom hovedtrinn innad på en skole eller mellom skoler innad i samme kommune.

Det legges også opp til flere unntaksbestemmelser: mulighet til å ansette ukvalifiserte lærere, samt unntak fra normen i henholdsvis to og fire år.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]