Nord-Koreas diktator Kim Jong-un under en militærparade i Pyongyang 8. februar. Foto: AP/NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er foreløpig uklart hvor det varslede møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un skal finne sted. Sverige blir nevnt som ett mulig alternativ.

Møtet mellom den amerikanske presidenten og Nord-Koreas leder skal etter planen finne sted innen utgangen av mai, men mye er fortsatt uklart.

Nordkoreanske medier har ikke omtalt det forestående møtet med ett eneste ord, og det spekuleres nå i hvor de to lederne skal møtes.

Ingen forventer at Trump skal reise til Nord-Korea, og Kim Jong-un kommer heller neppe til å sette sine bein på amerikansk jord. Sverige eller Sveits er mulige alternativer, skriver Washington Post.

Begge land har ifølge avisen tilbudt seg å være vertskap for toppmøtet, og det samme har Mongolia.

Fristende alternativ

Det store spørsmålet er imidlertid om Kim overhodet vil forlate Nord-Korea, noe han ikke har gjort siden han overtok da faren Kim Jong-il døde i 2011

Dersom den nordkoreanske lederen først tar sjansen på en utenlandsreise, kan Sverige framstå som det mest fristende alternativet, mener Washington Post.

Avisen viser til at Sverige i flere tiår har spilt en sentral rolle i vestens diplomati overfor det lukkede regimet i Nord-Korea, blant annet ved å utføre konsulære tjenester i Pyongyang for USA og flere andre land.

Utenriksministerbesøk

Sverige har også bistått USA i forhandlinger som har ledet til løslatelse av amerikanere i nordkoreansk fangenskap.

Dagens Nyheter meldte fredag at Nord-Koreas utenriksminister Ri Su-Yong om kort tid besøker Sverige for samtaler med utenriksminister Margot Wallström.

Nord-Korea var også tema da statsminister Stefan Löfven tidligere i uka besøkte president Donald Trump i Det hvite hus.

Ingen arvtaker

Michael Madden, som står bak nettstedet North Korea Leadership Watch , har liten tro på at Kim kommer til å forlate Nord-Korea.

Kims far Kim Jong-il deltok rett nok på møter i utlandet, men det var vel vitende om at Kim Jong-un og andre familiemedlemmer han stolte på ville holde fortet i Pyongyang.

Kim Jong-un har ikke utpekt noen arvtaker, selv om han for ett år siden forfremmet lillesøsteren Kim Yo-jong til en høyere stilling i kommunistpartiet og også sendte henne til vinter-OL i Sør-Korea.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]