Foto: Christofer Owe/Resett
annonse
annonse

Jeg skrev et meningsinnlegg om Jirde Ali og islam på Resett 24. februar. Media har sitert fra noen av, eller deler av setningene jeg skrev i det innlegget. NTB siterer dem blant annet når det blir klart at Resett er meldt inn for PFU. Innlegget, Resetts artikler om Jirde Ali frem til da, og deler av Resetts kommentarfelt, både på Resett og Facebook, er meldt inn for PFU av Jirde Ali, om jeg har forstått situasjonen rett.

Jeg fikk på kvinnedagen en mail fra Resetts redaktør, Helge Lurås, der han spurte meg, via NRK, om jeg ville svare på noen spørsmål fra NRK Ukeslutt. Jeg svarte at ja; det ville jeg. Neste morgen kom spørsmålene, via Lurås, inn på mailen slik:

– Hvorfor ser du på Jirde Ali som en trussel mot Norge?
– Hva var målet med å skrive om Jirde Ali?
– Hva synes du om at en kvinne på 20 må leve med voldsalarm fordi hun har skrevet “fuck Listhaug” og “fuck politiet”?
– Hvorfor valgte du å være anonym?
– Hva om de som truer Jirde Ali henter inspirasjon fra din artikkel?
– Hva, om noe, ville du ha formulert annerledes i innlegget?
– hva synes du om at statsministeren stemplet reaksjonene mot Jirde Ali som noe forkastelig fra nett-troll ytterst til høyre? 

annonse

Jeg satte meg ned og svarte, sendte svarene til Helge Lurås, som videresendte dem til NRK ukeslutt. Kort etter kom et oppfølgingsspørsmål fra NRK, via Lurås, som skriver: «Nå spør NRK hvilke ordmalerier du angrer med referanse til din oppfølgingsartikkel.» Jeg svarer på mail det samme som jeg for så vidt svarer grundig på i det andre innlegget: Alle, siden Ali nå har beklaget sin vulgære språkbruk.

NRK Ukeslutt, lørdag 10 mars.                                              

12:30 Koseprat med Veronica Orderud om kjønnsrelaterte fritidsaktiviteter bak murene. Det er ikke noen systue, men en arbeidsbedrift, må vite. Musikk.

annonse

12:42 Hvem skal bli neste Stortingspresident? Morten Harket, Jo Nesbø og Ulrikke Falch er blant de som blir foreslått av folk på gaten. Musikk.

12:50 Europas lengste hundeløp er blitt enda lengre. Finnmarksløpet. Vi ønsker alle hunder lykke til!

12:52 Toppleder Johann H. Andresen skal bli tegneserieredaktør i en uke. Vi snakker Donald, Fantomet, Lynvingen, Sølvpilen (rasisme), Asterix og Obelix (Europeisk, forkastelig kulturhistorie). Men i dag hyller NRK rasisme og europeisk kulturhistorie. Lykke til!

13:01 Endelig til saken. 1500 pappmasker av Sumaya Jirde Ali i 8. mars toget. Susanne Kaluza blir hyllet for å lage dem. «Vis solidaritet. Et angrep på en, er et angrep på alle», sier hun. Jirde Alis intervju med Torp, den delen der hun gråter fordi hun må forklare moren hva en hettemåke betyr, blir spilt av.

Så blir Shurika Hansen presentert som norsksomalisk skribent, ikke et ord om at hun er kommentator i Resett. Hansen sier: «Hun (Kaluza) som har kommet med den ideen, hun mener det godt, men hun må se budskapet som ideen gir. … Men min drøm hadde jo vært, at denne hijaben hadde blitt brent på pinne av de som kaller seg kvinneforkjempere. … Jeg har ingenting imot Sumaya, jeg har selv støttet henne, jeg ser langt forbi hijaben hennes. Men jeg klarer ikke å se forbi at alle disse jentene som opplever trusler av den muslimske innvandrermajoriteten. Når vi opplever det, så skal vi være stille. Men når nordmenn kommer med hettemåke, så skal vi snakke. Jeg klarer ikke å se at vi skal velge den ene siden og ikke den andre. … De kommer aldri til å gå inn i innvandrermiljøenes ordentlige problemer.»

Det er mulig Shurika Hansen sa mer til NRK, for det er tydelig klippet og limt, ikke sendt live. Sumaya Jirde Ali vil ikke gi noe intervju.

annonse

13:08 Eliteserien i fotball …

Svarene som ble etterspurt, men ikke kommentert

Det er mulig svarene mine ikke var slik NRK ønsket. Ingen av dem ble lest opp. At Hansen stemme fikk sendetid gjorde det uansett verdt å bruke 45 minutter på NRK denne lørdag formiddagen. Om Resetts leser vil lese mine svar til NRK, så er de som følger:

– Hvorfor ser du på Jirde Ali som en trussel mot Norge? 

Jeg ser ikke på Jirde Ali som en trussel mot Norge. Hvor har NRK det fra? Jeg er en vanlig lønnsmottaker og familiemenneske. Jeg jobber ikke i etterretningen.

– Hva var målet med å skrive om Jirde Ali?

Å vise frem et speil av henne selv. Hun har en retorikk som er ekstrem og hatsk. I den retorikken ligger det hat mot mennesker som ikke vil henne noe vondt.

– Hva synes du om at en kvinne på 20 må leve med voldsalarm fordi hun har skrevet  “fuck Listhaug” og “fuck politiet”?

Jirde Ali hadde voldsalarm allerede i oktober 2017, lenge før de nevnte uttalelsene. Så det er ikke derfor hun har voldsalarm. Generelt er det trist at vi har et samfunn der mange må gå rundt med voldsalarm. For øvrig er jeg pasifist, og ble innvilget siviltjeneste i stedet for å avtjene verneplikt på det grunnlaget.

– Hvorfor valgte du å være anonym? 

Fordi i dagens Norge så er det mulig å miste jobben om man bruker ytringsfriheten. Særlig hvis man kritiserer islam. En stor del av innlegget på Resett, hvor også Jirde Ali er omtalt, er kritikk av islam.

– Hva om de som truer Jirde Ali henter inspirasjon fra din artikkel? 

Ytringsfriheten, som også Ali holder høyt kan ikke bli kneblet fordi man er redd for å ytre sin mening. Det er ingenting i mitt meningsinnlegg som oppfordrer til vold! Forøvrig har en artikkel visse genrekrav som må oppfylles. Det gjør ikke meningsinnlegget til Mumler Gåsegg om islam og Jirde Ali. Det var heller ikke meningen.

annonse

Hva om mennesker som leser Jirde Ali henter inspirasjon derfra? Sitat:
«Linjene er markert, det finnes en grense. De dytter og spytter oss vekk. Linjene er markert, det finnes et oss og et dem.»

«… og skamløs og fri kan jeg være først når jeg kneler for den hvite mannen …»

«Jeg smiler til deg. Later som jeg ikke bryr meg om intoleranse, hat og fordommer. Du vet ikke hvem jeg er engang. Du ser bare hud, svart hud. Den eneste grunnen til at jeg holder ut er dine barn. Som bekjemper med nebb og klør, spytter på rasismen ved din dør. Og innerst inne er det som får meg til å smile.»

Ali snakker om dem og oss. Ali skriver om at de som ikke har hennes hudfarge er rasister. Ali har tro på ungdommen, og de skal spytte på foreldrenes rasisme. Det er hatsk retorikk. Ikke ett takk til vesten som har åpnet dørene for en verden i krig.

I tillegg drar Ali til Somalia, enda hun er flyktning derfra. Det er for øvrig fem fulle flyavganger fra Norge til Somalia hver uke. Det er ulovlig å reise hjem til et land man har flyktet fra. Det vet NRK. Det vet statsministeren. Dette har det offisielle Norge berøringsangst for å snakke om.
Ali skriver òg, i Aftenposten: «Utfordringene er uendelige, men jeg tror utfordringene hadde vært lettere hvis vi fikk være i fred, muslim på våre premisser.»

Det sendes store antall norsksomaliske barn på koranskoler i Somalia, mange av dem er beviselige torturkammer. Da kan ikke den sekulære norske stat la muslimer være muslimer på egne premisser. Lar de dem alle være det, så gjør den norske stat en stor urett mot sine egne borgere. Da vil de straffe uskyldige barn. Jirde Ali er en av mange som på NRK får promotere hijab og abaya. Dette samtidig med at kvinner i for eksempel Iran blir fengslet for å kaste hijaben. Det er naivt av NRK og Ali å promotere og snakke om hijab som et symbol på et personlig forhold til gud. Hijab er et patriarkalsk maktsymbol ment for å kue kvinnen.

– Hva, om noe, ville du ha formulert annerledes i innlegget? 

Innlegget var et speil av Jirde Alis retorikk. Når hun siden, på NRK med Ole Torp, gikk i retning av å beklage sin retorikk, så skrev jeg umiddelbart et nytt innlegg på Resett, hvor jeg i lys av intervjuet med Torp, da beklaget min ordbruk i innlegget. Jeg er glad for Alis unnskyldning vedrørende de vulgære utsagnene mot Listhaug og politiet. I dagens Norge har vi behov for flere politifolk for å trygge alles daglige sikkerhet. Politiet har en svært vanskelig jobb, der de daglig blir hetset og skjelt ut for en middels lønn. Jeg synes de fortjener bedre.
Listhaug er statsråd, og fronter både regjeringens og stortingsflertallets politikk.
NRKs egen Harald Eia problematiserte ypperlig i en artikkel på NRK 5, juni 2016, hvordan han var splittet mellom å være good guy og å være bekymret for innvandringen. Som Eia skriver 5. juni 2016 på NRK: «Men heller enn å splitte oss, tror jeg snarere Sylvi speiler splittelsen i oss. Jeg er nemlig splittet selv mellom hensynet til eget omdømme som good guy, og min bekymring for flyktningstrømmen. Og det vidunderlige med Sylvi er at hun lar meg fortsette å leve med denne splittelsen.»

Listhaug må tåle mange ukvemsord i det offentlige. Og medier gjengir det uten blygsel. Når Jirde Ali er ubehøvlet i ordbruken mot statsministerens utnevnte justisminister så er det på plass å kommentere. Et «fuck» snakker mer direkte enn en virkelig god og fundert artikkel. Lar media Jirde Ali hate Listhaug for seg?
Om Jirde Ali avstår fra sin språkbruk i fremtiden vil også jeg avstå fra å forsøke å få publisert innhold med lignende språkbruk som hennes.

– hva synes du om at statsministeren stemplet reaksjonene mot Jirde Ali som noe forkastelig fra nett-troll ytterst til høyre? 

Reaksjonene mot Jirde ali; mener NRK alle reaksjonene mot henne da?
Det var en nett-troll reaksjon. En som oppfordret til vold. Og den var forkastelig. Den motbydelige reaksjonen ble skrevet på en facebookside, ikke av meg. At statsministeren stempler denne uttalelsen som forkastelig er på sin plass. Jeg håper statsministeren nå tar seg god tid med media og stempler alle lignende uttalelser rettet mot en rekke andre personer. For det er mange som opplever hets ved å heve stemmen sin, det er dessverre mange som må gå med voldsalarm.

Jeg ønsker at NRK leser opp mine hele svar, ikke bare utdrag av dem.

Med ønske om et ærlig og redelig debattklima i Norge

Mumler Gåsegg

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon