
Fredag ble det klart at USAs president Donald Trump skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un.
Nyheten kom ifølge AP og flere andre amerikanske medier overraskende på Trumps stab, samtidig som presidenten fikk kritikk fra sine politiske motstandere. Demokratenes erfarne senator Elizabeth Warren mente at Nord-Korea ikke fortjente et slikt treff.
– Før man gir dem den gavepakken, bør vi insistere på at de gjør noen reelle politiske endringer, endringer som kan ettergås, sa Warren, for så å uttrykke bekymring for at Kim ville «utnytte» sin amerikanske motpart, ifølge Reuters.
I løpet av søndagen fikk imidlertid Trump støtte fra CIA-direktør Mike Pompeo.
– Han gjør ikke dette for oppmerksomhetens skyld. Han forsøker å løse et problem, sa Pompeo til Fox News.
I intervjuet med den amerikanske kanalen avviste CIA-direktøren at USA nå planlegger en mykere linje mot Nord-Korea.
– Aldri noensinne har vi hatt nordkoreanerne i en posisjon der økonomien deres er under så hardt press, der lederskapet deres er under så hardt press. La det ikke være noen tvil: Dette er ikke noe vi kommer til å gi etter på mens disse forhandlingene pågår, la Pompeo til.
Også representanter for Trumps administrasjon har forsvart presidentens beslutning. Blant disse er USAs finansminister Steven Mnuchin.
–Møtet vil gi Trump sjansen til å sette seg ned og se om han kan få til en avtale med Kim om Nord-Koreas atomvåpenprogram. Og presidenten har vært veldig tydelig på målet med samtalene, som er å bli kvitt atomvåpnene på koreahalvøya, sier han.
Donald Trump har to krav før møtet med Nord-Koreas Kim Jong-un, og ifølge Det hvite hus vil det ikke komme flere.
Det ene av Trumps krav er opphør i missil- og atomtesting. Det andre er at Nord-Korea ikke kritiserer USAs militærøvelser.
– Betingelsene for møtet har det blitt enighet om, og vi har ingen ytterligere betingelser. Men igjen, de kan ikke teste missiler eller atomvåpen, og de kan ikke kritisere de planlagte militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea, sier Det hvite hus’ talsmann Raj Shah søndag.
NTB-AP